Neked nem fognak hinni, ennek viszont igen!

A fedélzeti kamera egyre inkább ajánlott hazánkban is - mutatjuk, mit lát a MiVue 812

Miért érdemes legyen fedélzeti kamera az autódban? A válasz nem meglepő: mert elejét veheti az alternatív valóságoknak.

Évek óta megszokott, hogy szörnyülködünk, sokszor röhögünk azon, hogy mi történik az orosz utakon, ahol szinte alap, hogy van fedélzeti kamera, azaz dashcam az autókban. Az ok egyértelmű: már rég bebizonyosodott számukra, hogy megéri azt beszerezni, ugyanis számos olyan helyzet adódhat, amikor szükség van rá. Ez hazánkban is egyre inkább így van. Idén a rendőrség Pofátlanítás sorozata is átalakult arra, hogy lakossági videókból állítják össze. Véleményes, hogy helyes-e ez a feljelentősdi, ám amilyen szintű szabályszegések láthatók azokon, a megoldás nem egyértelműen elvetendő.
Hirdetés
Persze addig még örülünk, amíg nincs baleset, ha viszont van, sajnos tapasztalatból tudom, hogy több mint hasznos a kamera. Egy cserbenhagyásos balesetnél nyilván fokozottan, de még akkor is, ha minden fél korrektül, vagy inkább korrektül látszódóan kíván eljárni. Sajnos tapasztalatból tudom, hogy már a kamera megléte is sorsfordító tud lenni, ha ugyanis van, a vétkes is könnyebben ismeri el tettét. Ám amennyiben kiderül, hogy nem volt kamera senkinél sem, akkor bizony könnyedén adódik, hogy nem minden fél azonos módon emlékszik a történtekre. Bizonyíték híján pedig a rendőr sem fog tudni igazságot tenni. Ezért aztán érdemes beszerezni egyet, most például a Mio MiVue 812 kamerája vendégeskedett nálam kb. két hetet, s bár nem autóztam sokat, így is adódott egy-két olyan helyzet, amikor látott cifrát. 140 fokos látószögű, nagy fényerejű (F1.8) optikájával, 60 fps (azaz másodpercenkénti 60 képkockás) rögzítésével valóban jó (full HD 1080P) képminőséget ad, a rendszámokat így a legtöbb esetben ki lehet olvasni, már amennyiben kellően vagy épp túlzottan közel kerül hozzánk egy autó. Van persze néhány olyan eset, például sötétben, autópályán, amikor nem biztos, hogy összejön ez.
Hirdetés

A kamerafunkció mellett van még néhány, amit ad a MiVue 812. Beépített GPS-ét nem csak ahhoz használja, hogy a koordinátákat a "filmre" rögzítse (a GPS által szinkronizált dátumhoz és időhöz hasonlóan), hanem mivel tudja, hogy merre járunk, a sebességmérő kamerákra és arra is figyelmeztet, ha túl gyorsan hajtunk. Sőt, van benne egy csomó egyéb "sofőrsegéd" is, amit nem gyári rendszerként persze nem tud tökéletesen ellátni, de azért valamelyest mégis működik. A forgalom elindulására figyelmeztetés például hibátlan, kalibráció után a sávelhagyásra figyelmeztetés is egészen megdöbbentően tud működni, ám mivel nem tudja, hogy mikor indexelünk, gyakorlatilag minden sávváltásnál jelez. És persze az alacsony követési távolságra való figyelmeztetés is gyakorta elhangzik a városban, ahol logikusan jóval kisebb is elegendő abból, mint az autópályán, ez tehát lehetne "sebességfüggőbb".
Hirdetés
Ha nem is alaptartozékként, de parkolási őrszem funkcióval is kiegészíthető a kamera, ehhez nyilván speciális bekötés szükséges, de alapból egyszerűen szivargyújtó-aljzatról üzemeltethetjük. Sofőrsegédei és jó képminősége mellett van még egy óriási előnye az olcsóbb kamerákhoz mérten: szoftveres támogatása. A Windows és Mac kompatibilis MiVue Manager nem csak összefűzi és dátum alapján mutatja, hanem a térképen is megjeleníti, hogy melyik felvétel merre autózva került a micro SD kártyára, így egy nyaralás után könnyedén mozizhatunk és nézhetjük vissza, hogy merre mit láttunk. Menet közben természetesen fotókat is rögzíthetünk GPS koordinátákkal, ami szintén praktikus, ha valamit vissza kell keresnünk. Persze a MiVue 812 ára sem "alsópolcos", éppen csak egy hajszálnyit 50 ezer forint alatti, de ne feledjük, ha csak egyszer valóban szükségünk lesz rá, már nagyon meg fogja szolgálni az árát, de akkor is jó játék, ha az út közbeni eseményeket, netán a tájat nézzük vissza.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?