Nem csak az állam jár jól a gépjárműadó NAV-hoz kerülésével

Mutatjuk, mely autósoknak kell kevesebbet fizetniük a NAV-nak

Az elmúlt napokban több autós is meglepődött, amikor kézhez kapta a NAV-tól a befizetendő gépjárműadó kapcsán a határozatot és a csekket. Mutatjuk a felmerülő kérdés megfejtését.

Miként arról tavaly év végén beszámoltunk (lásd itt), az idei évtől nem a helyi önkormányzatoknak, hanem a NAV-nak kell befizetni a gépjárművek teljesítményadóját (ami sokakban még mindig súlyadó néven él, ám már jó ideje nem a tömeg, hanem a teljesítmény számít). Nem csak a beszedő (és így a fizetéshez használandó számlaszám), hanem az is újdonság, hogy március 15-e helyett április 15-ig kell befizetni a továbbra is a teljesítmény és az autó életkora alapján kalkulált díjat. Változás azonban, és ez sokaknak meglepetést okozhatott, hogy a NAV az adó éves összegét kerek ezer forintra kerekíti. Így tehát, ha valakinek 14.501 forint lenne a gépjárműve után fizetendő adója, az 15 ezer (kétszer 7500) forintot, míg akinek akár 14.499 forint lenne az adója, az csupán 14 (2x7) ezer forintot kell befizessen. Hamvas Tomi kollégánknak például 14.420 forint helyett kell "csak" 14 ezret fizetnie az alig használt BMW-je után. Egy 2005-ös Priusszal bezzeg hiába lenne 7560 forint, helyette kereken 8, vagyis 2x4 ezer forint fizetendő a NAV-nak. Ez a matek így egyébként egészen méltányos, de még jobb lenne talán, ha nem az autó kora, hanem emissziós besorolása, vagy akár CO2 emissziója alapján lenne differenciált az utána fizetendő adó.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.03.02. at 09:22
    Permalink

    Az hagyján, hogy kerekítik, de az értesítőn 3 helyen is szerepel a nem kerekített összeg, és az, hogy kerekítve kell fizetni, csak 3 oldallal lejjebb van szövegesen megfogalmazva. A ténylegesen fizetendő összeg sehol nem szerepel! Ekkora idiótaságot. Én csak ránéztem a papírra, és befizettem az összeget. Utólag vettem észre a hírek alapján, hogy 200 Ft-tal többet kellett volna befizetni.

Vélemény, hozzászólás?