Nem csak megtalálta, vissza is adta a lopott autókat a rendőrség

Új módszerrel megy a lopott autók után a rendőrség, hatásosnak tűnik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Korábban pocsék volt a lopott autók felderítési mutatója, most rákapcsolt a rendőrség.


Továbbra is a főváros és Pest megye a leginkább veszélyeztetett hely autólopás szempontjából, s nem épp szívderítő, hogy a felderítési arány is elképesztően csekély: alig több mint 2 százalékos. Most viszont változást ígér a rendőrség. Beszámolójuk szerint új módszerrel erednek a tolvajok nyomába. Nem, nem a lakossági bejelentés az, amivel legutóbb három cseh Audit fogtak, hanem a tolvajokon keresztül az orgazdákhoz kívánnak eljutni.
Hirdetés

Az új koncepció eredményeként e hét szerdán 10 járművet adott vissza jogos tulajdonosuknak a rendőrség Vácon, egy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság által bérelt telephelyen. Némedi Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gépjárműbűnözés elleni koordinátora az előzmények ismertetésekor elmondta: az ORFK gépjárműlopások felderítését szolgáló új koncepciójának köszönhetően eddig országosan több mint 200 járművet foglaltak le, jelenleg folyik a járművek szakértői vizsgálata, és amelyek esetében az eredeti - jogos - tulajdonost megállapították, azokat folyamatosan szolgáltatják vissza. A járműveket a tulajdonosok a sokszor nem épp szívderítő fellelési állapotban kapják vissza, előfordul, hogy csupán egy karosszériaváz marad. A cascókkal rendelkezők választhatnak: vagy a biztosító térítését vagy az autó maradványát kérik. Mindenképp buknak természetesen, még egy esetlegesen hibátlan állapotban megtalált autónál sem szerény tétel az ismételt forgalomba helyezés.
Az ezredes közölte, az ORFK már több mint egy éve, 2014 áprilisában kezdte el a járműlopások új koncepció alapján történő felderítését. Rámutatott: nem a tolvajokat kívánják tetten érni, hanem a közös hátteret, a legalizálóhelyeket szeretnék feltárni, az orgazdákat, a járművek egyedi azonosítóinak meghamisítóit kívánják elfogni és büntetőeljárás alá vonni, majd rajtuk keresztül eljutni a tolvajokhoz.
Az ügygazda Pest Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárása keretében eddig több mint 200 gépjárművet foglaltak le az országban, szinte minden megyére kiterjedően. Horváth Lajos rendőr ezredes jelezte: a megyében jelenleg négy jelentős büntetőeljárás van folyamatban tizenhárom, kényszerintézkedés által érintett gyanúsítottal szemben, illetve több száz autót foglaltak le, más szervekkel együtt. Hangsúlyozta: a rendőrség törekszik arra, hogy a jogszerű tulajdonos személyének megállapítása után minél hamarabb visszaszolgáltassa az autókat, a szerdai nyilvános átadást megelőzően 11 autót már visszaadtak. A Pest megyei rendőrség munkatársa kiemelte, hogy a bevezetett új koncepciónak köszönhetően jelentős eredmények érzékelhetők: míg korábban a megyében naponta 4-10 autót tulajdonítottak el, az akciók elindítása óta ez a szám 0 és 1 közé esett vissza. A megtalált autók száma tehát növekszik, az ellopottaké csökken, ez valóban jelentőse javulást hozhat a felderítési aránynál.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 17:09
    Permalink

    Remek. Érdemes a yard PR-ját figyelni nem csak sajt.táj. szinten, mert nem csak sebességmérésről van benne szó. És talán a cikkek alatti hörgésfaktort is lejjebb lehet venni, üzenem innen a szerkesztőknek. Már ha cél ez.

Vélemény, hozzászólás?