Nem dob többé piacra új dízelmotort a Renault

Ha újak nem is érkeznek, a jelenlegi Renault gázolajosok egy darabig még velünk maradnak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A dízelbotrány még ma is szedi áldozatait, számos más gyártó után a Renault is bejelentette, hogy új gázolajos erőforrást már nem dob piacra.

Egyértelmű az autóipar haladási iránya, a törvényhozók, a gyártók és a fogyasztók is úgy érzik, hogy egyre kevesebb helyük van a hagyományos hajtású személyautóknak az utakon. A 2014-es dízelbotrány indította el lavinát, ami először a gázolajosok sorsát pecsételte meg, de a benzineseknek sincs sok hátra, a 2030-as években teljesen leállhat a fosszilis üzemanyaggal hajtott személyautók gyártása. Az erőteljes elektromos fejlesztésnek köszönhetően már nem utópisztikus gondolat a dízel- és benzinmotor leváltása a személyautók esetében, azonban a Renault erőteljes szereplője a haszongépjármű piacnak, ahol még mindig a dízelmotorok vannak fölényben. A korábbi tervekben még szerepelt egy új dCi motorcsalád fejlesztése, de a tavaly vezérigazgatói székbe került Luca de Meo nem támogatta az ötletet, amivel jelentős összeget takarítanak meg a franciák. A jelenlegi erőforrások egy ideig még gyártásban maradnak, apróbb fejlesztésekkel még néhány évig kitolható az élettartamuk, legalábbis ebben reménykedik a Renault. Az idő viszont rohamosan fogy, 2025-ben kerül bevezetésre az Euro 7 norma, amit a jelenlegi dízelmotorok szinte biztosan nem fognak tudni teljesíteni.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?