Nem érkezik olaj Oroszország felől! Kilőnek a villanyautó árak?

Állítólag augusztus 4-e óta nem érkezik hazánkba orosz kőolaj

Napok óta nem érkezik kőolaj hazánkba a Barátság vezeték déli ágában. A MOL szerint hetekre elegendő tartalékot halmoztak fel.

"Az Ukrtransznafta valóban teljesen leállította az olaj szivattyúzását Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába a Barátság déli ágán keresztül augusztus 4-én reggel 6 óra 10 perckor" - idézte Igor Gyomint, az orosz Transznyefty gázszállítmányozási vállalat szóvivőjét a RIA Novosztyi hírügynökség. A szóvivő szerint ennek oka az volt, hogy az orosz fél az európai szankciók miatt nem tudja teljesíteni a tranzitdíj kifizetését. A július 22-i utalás pedig visszakerült a Transznyefty számlájára. Lengyelországba és Németországba viszont zavartalanul folyik a kőolaj tranzitja a Barátság csővezetéken, mivel annak két ága van. Az északi Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba és Németországba, a déli pedig Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba vezet. A hír megjelenése után a forint árfolyama beszakadt, a MOL részvényei pedig zuhanórepülésbe kezdtek. Habár a magyar olajvállalat próbálta lehűteni a kedélyeket. Jelezték, hogy több hétre elegendő tartalékot halmoztak fel, és folyamatosan dolgoznak a megoldáson, illetve még arról is egyeztetést kezdeményeztek, hogy átvállalják a díjkötelezettséget. Ám a Barátság vezetéken kívül a MOL tud még az Adria vezetéken keresztül is olajat importálni. Akár még orosz kőolajat is, mivel decemberig semmi sem tiltja, hogy az uniós országok tengeri szállítású orosz olajat importáljanak. Viszont a Barátság déli ágának elzárása valószínűleg tovább súlyosbítja az ellátási gondokat, ami felülírhatja a legutóbbi számításainkat. Továbbá felvetődik a kérdés, hogy a villanyautók mennyire értékelődnek fel a közeljövőben, mivel mint írtuk, minél drágább a benzin, annál kelendőbb a villanyautó.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2022.08.10. at 07:20
    Permalink

    Tisztelt Autónavigátor!
    Javaslok egy hazai, vagy legalább egy budapesti kutakról körpéket készíteni. Nekem rossz a tapasztalatom (tegnapi élmény), mert a Szentendrei út és Bécsi út környékén már “keresni” kell a 95-ös benzint. Dízelt még nagyrészt lehet kapni, de ahol még van normál benzin, ott sorban állás van.
    Itt már nem csak a hatósági áras üzemanyagról van szó…

Vélemény, hozzászólás?