Nem gyárt több dízelmotoros autót a Porsche

Búcsút int a dízelmotornak a Porsche

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Száműzi a kínálatából a dízelmotoros autókat a Porsche, és inkább a hibrid, illetve a teljesen elektromos járművekre fókuszál, természetesen a benzinmotoros sportautók mellett.


A Porsche persze soha nem gyártott dízelmotorokat, ám a szabadidő-autóiban és a Panamera luxuslimuzinban felhasználták a Volkswagen csoport gázolajos egységeit. Először tíz évvel ezelőtt szereltek dízelmotort Porsche emblémás autóba (sokak megrökönyödésére), aztán a 2015-ös botrány óriási presztízsveszteséget hozott magával, ami a Porsche számára is kedvezőtlenül hatott. Oliver Blume, a Porsche vezérigazgatója leszögezte, hogy nem kívánják démonizálni a dízelmotorokat, ám sportautógyártóként számukra másodlagos ez a technika. Ezért inkább a saját villanyautóik fejlesztésére fókuszálnak, illetve a benzinmotorjaikat optimalizálják tovább.
Hirdetés

A döntés egyébként nem jött annyira váratlanul, ha megnézzük a vállalat ide vonatkozó számadatait. A Porsche Panamerák 63 százalékát hibrid erőforrással rendelték meg az ügyfelek és 2017-ben az egész palettát nézve csak 12 százalékot tettek ki a dízelmotoros autók. Ráadásul idén február óta már nem is szerepelt a kínálatban gázolajos modell, szóval tényleg várható volt a bejelentés, amely szerint a jövőben már nem is kínálnak dízelmotoros autót. Viszont a következő négy évben hatmilliárd eurót szánnak az elektromos mobilitás fejlesztésére és a fenntartható fejlődés biztosítására.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?