Nem kapnak bónuszt a Tesla dolgozói egy munkahelyi baleset miatt

A Tesla kínai gyárában a munkavállalók havi juttatása jelentősen csökkent egy baleset után

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A szerencsétlenség miatt fizetendő kompenzációnak köszönhetően a gyár szerint már nem futja az eddig megszokott extra jövedelemre, de Elon Musk már vizsgálódik.

Európai szemmel szokatlan helyzet állt elő a Tesla kínai gyárában. A Carscoops szerint a kínai közöségimédia-felületen, a Zhihun az üzem munkavállalói panaszkodnak, hogy csökkentették a bónuszukat. Az első érdekesség, hogy ott negyedéves rendszerességgel kapnak bónuszt a dolgozók, nem alkalmi juttatásként - így gyakorlatilag majdnem a rendszeres havi bérük részeként is lehet tekinteni az összegre. A kezdő fizetés ott 268 ezer forintnak megfelelő jüan, de a hírek szerint nagyjából 100 ezer forinttal csökkentették a háromhavi extra juttatás mértékét, ráadásul a dolgozók széles körében.
Hirdetés
A gyár vezetése magyarázatot is adott a döntésükre: februárban egy halálos áldozatot követelő munkahelyi baleset történt a hegesztő részlegen, a szerencsétlenség következtében pedig a Teslának kompenzációt kell fizetnie. Így szerintük már nem futja a negyedéves bónusz teljes összegére, ezért csökkentették azt. Egy hatósági vizsgálat egyébként arra a következtetésre jutott, hogy a balesethez a Tesla laza ellenőrzési rendszere közvetett módon hozzájárulhatott, de maga a dolgozó volt felelős a halálos kimenetelű tragédiáért. A dolgozók viszont nem feltétlenül értenek ezzel egyet, a Zhihun egyikük azt írta, hogy ez "hihetetlenül igazságtalan", és hogy "a cég felelőtlensége miatt nem a dolgozókat kellene büntetni fizetéscsökkentéssel." Bár Kínában elvileg tiltott a Twitter használata, állítólag voltak, akik kijátszották a rendszert, és közvetlenül Elon Musk saját platformján írtak a Tesla-vezérnek. Az üzenetet más oldalak is átvették, végül Musk reagált is az egyik bejegyzésre: a történtekről múlt hétvégén értesült, és utána néz a dolgoknak. A sanghaji gigagyár egyik dolgozója arra kérte a vezérigazgatót, hogy "figyeljen oda az első frontvonalban dolgozó munkások teljesítményére és a fizetések egyoldalú csökkentésére."
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?