Nem lesznek már vezetni nem tudó friss jogsisok?

580 kilométert kell megtenni egy B kategóriás jogosítványhoz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szigorodtak a jogosítványszerzés feltételei: az eddigi 30 óra kötelező gyakorlat mellett a jövőben 580 kilométert is le kell vezetni a B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez.

Talán végre kevesebb vezetni nem tudó friss jogsis lesz az útjainkon, ugyanis augusztus 15-től szigorodtak a jogosítványszerzés feltételei. Már nem csak kötött - 30 - órát kell eltölteniük a nebulóknak a forgalomban, hanem az alatt 580 kilométert kell megtenniük, átlagosan tehát 19,3 kilométert kell futni egy óra alatt, ami azzal, hogy például 4 órát országúton is kötelező (lenne) vezetni, könnyedén teljesíthetőnek tűnik.
Hirdetés

Az NKH közleménye szerint a jogszabályi változtatás megszüntetheti azt a hibás gyakorlatot, mely szerint a tanulók "szinte álló autóban" tanulnak vezetni - bízunk benne, hogy megfelelő ellenőrzéssel ez valóban így lesz.
További újdonság, hogy a tanulóknak a "közúti közlekedés szabályairól szóló elméleti vizsga" első előadásának napjától, azaz a KRESZ-tanfolyam elejétől számított egy éven belül le kell vizsgázniuk és meg kell szerezniük a jogosítványt. A határidőt elmulasztóknak pedig teljesen újra kell kezdeniük a tanfolyamot. Ezt a szabályt az október 1-je után induló tanfolyamokra kell alkalmazni, addig a mostani gyakorlat marad érvényben: az első vizsgától számított egy éven belül kell/lehet megtenni az utolsó sikeres vizsgát.
Könnyítés a motoros jogosítványra jelentkezőknek, hogy az elméleti tanfolyam és vizsga alól is mentesülnek azok, akik két éven belül indulnak az újabb, nagyobb motoros kategóriára. A két éven túl jelentkezőknek sem kell a teljes tanfolyamot elvégezniük, nekik - kategóriától függően – meghatározott óraszámú oktatás lesz mostantól előírva.
Egyszerűsödnek a képzésre beiratkozás feltételei is, immár nem szükséges az orvosi alkalmasság, illetve az alapfokú iskolai végzettség igazolása a képzésre jelentkezéskor. Ezekről a jogsiért indulóknak elegendő lesz akkor nyilatkozniuk, de az igazolás bemutatása a vizsga feltétele marad továbbra is. Az elméleti vizsgáztatást érinti még, hogy mostantól a hallássérültek is tehetnek szóbeli vizsgát, amelyen a közlekedési hatóság által kirendelt jelnyelvi tolmács működik közre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 00:05
  Permalink

  “immár nem szükséges (…) az alapfokú iskolai végzettség igazolása a képzésre jelentkezéskor”

  Ezt most miért kellett? Analfabéták is vezethetnek, mikor a KRESZ-könyvet nem képesek elolvasni?
  Másrészt pedig a vezetés alapvető intelligenciát követel, vagyis akinek az alapfokú iskolai végzettség sem jött össze, az inkább járjon busszal vagy gyalog szvsz.

 • 2017.10.30. at 00:05
  Permalink

  Egyszerre nem megy minden, ahogy hozzászólásod alapján elvárnád. 580 km vagy 1080 km, teljesen mindegy, az általad írt követelményekre messze nem elég. Fából nem lehet vaskarikát csinálni. A jogosítványhoz jutásnak éppen ezért nem is lehetnek az általad említett kritériumok a feltételei. A mai kritérium, és ami sokáig így is marad, hogy biztonsággal tudjon uralni egy járművet valaki, és ismerje a KRESZ-t, tehát legalább ennek hiányából ne következzen be baleset. Majd 10.000 km megtétele után kezd ráérezni a delikvens arra, amiről beszélsz, 100.000 km levezetésével meg megtanul vezetni, felismeri előre a veszélyes szitukat, azok megelőzését, estleges kivédését, azaz a defenzív vezetést, stb.

 • 2017.10.30. at 00:05
  Permalink

  Noss, elöször is az oktatók 87% le kellene cserélni, mert nem tudnak oktatni -ez tény, amit oktatana az a 80 évek stilusa és forgalma. Nap mint nap látom, hogyan NEM oktatnak, csak ülnek, ugyanakkor egy bekanyarodás 97mp be kerűl, mire elindúl a zöld lámpánál, megint csak 17mp és így tovább. Ma már ritmus, dinamika jellemzi a várost, persze van agresszió is.

 • 2017.10.30. at 00:05
  Permalink

  Szabályozhatják ezt akárhogy, kíváncsi lennék melyik mérnökvérű talált egy grafikont ami kimutatta, hogy 580km után teljesen biztonságosan vezet mindenki. Amíg nincsenek új vizsgabiztosok, akik állandóan változó városban vizsgáztatnak, addig úgyis haveri alapon megy az egész, és az megy át aki jól néz ki, jól **opik vagy jól fizet.

 • 2017.10.30. at 00:05
  Permalink

  Egy korrekt vizsgabiztos azt figyeli vizsgáztatás közben, milyen biztonsággal kezeli a járművet a vizsgázó személy, rá lehet e egyedül bízni a járművet a továbbiakban. A többi csak hab a tortán.

 • 2017.10.30. at 00:05
  Permalink

  Ez a kreszvizsga 1 éves elévülése elég diszkriminatív… Ha nem teszed le a forgalmi vizsgát akkor elavul, ha leteszed akkor örök életre megmarad? Ez kb. olyan mintha az angol nyelvvizsgád elévülne, mert a megszerzése után egy 1 évig nem utaztál volna ki Angliába, de ha kimész legalább egy órára a Heathrow repülőtérre, akkor megmarad.

Vélemény, hozzászólás?