Nem menekül a büntetés elől a VW, hiába az ID.3 sikere

A Volkswagen már elkezdte a magas flottaátlag miatti bírság összegének elkülönítését

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kevés esélyt lát a Volkswagen arra, hogy sikerüljön teljesíteni a CO2 kibocsátási kvótát a 2020-as évben. Készülnek ugyan a legrosszabbra, de bizakodóak a 2021-es évi határértékek elérésével kapcsolatban.

A vállalat legnagyobb reménysugara az ID.3 sikere volt a kibocsátási kvóta elleni csatában, de hiába a 40.000 feletti megrendelés és a 14.000 kiszállított példány, amely már Európa útjait járja, a bukás már elkerülhetetlennek tűnik a német autógyártó számára. "Ezen a ponton már nem tudjuk biztosan állítani, hogy sikerülni fog, nehéz küzdelem előtt állunk." Nyilatkozta Christian Dahlheim a VW cégcsoport értékesítési vezetője.
Hirdetés
Mindeközben Frank Witter, a pénzügyi igazgató már arról is beszámolt, hogy elkezdték a várható bírság összegének elkülönítését. Állítása szerint "A cégcsoportnak már van néhány száz elkülönített milliója erre a célra, a biztonság kedvéért." A 2020-as bírságra viszont nem tekint rendszeres kiadásként: 2021-ben és az azt követő években szinte biztosra vehetőnek tartja a környezetvédelmi kvóta elérését az európai piacon. "Természetesen remek lenne, ha ez már 2020-ban is sikerülne, de jelenleg a hosszútávú tervek élveznek prioritást. Ez a kis hiba nem a legjobb szituáció, de semmiképpen sem a világ vége." - tette hozzá Witter. Hála a cégcsoport előrelátásának, az esetleges bírság nem fogja befolyásolni a 2020 utolsó negyedévében várható egyenleget.
Hirdetés
A német autógyártó egyébként a bírság megelőzése érdekében az MG-vel is megegyezett a kibocsátási kvótájuk egyesítésében, így az angol cég által eladott elektromos autók is a VW flottájába számítanak bele. Ám az MG alacsony európai eladási számainak köszönhetően ez a csoport átlagos kibocsátását mindössze 0,3 grammal csökkentette kilométerenként.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?