Nem tűnik rózsásnak a hazai használtautó-eladók megítélése

Felmérés készült az egyes országok használtautó-eladóinak megítéléséről - nem állunk jól a listán

Egy nemrégiben 17 országban, 4500 használtautó-vásárló körében végzett felmérés azt vizsgálta, hogy miként alakul használtautó-értékesítőkbe vetett bizalom Európa országaiban. Mutatjuk az eredményeket.

Használt autót venni bizalmi kérdés. Az ugyanakkor országonként eltérő, hogy mennyire bíznak meg a vevők az eladókban - derül ki a carVertical felméréséből. Szakértőik 17 országban, 4500 ember megkérdezésével végeztek kutatást, hogy kiderítsék, mit gondolnak a vásárlók a használtautó-eladókról.
Hirdetés
A válaszadókat megkérdezték, hogy bíznak-e a használtautó-eladókban, biztonságosnak tartják-e a használt autó vásárlását, és hogy arra számítanak-e az eladók részéről, hogy azok betartják az ígéreteiket. A válaszokban kevéssé meglepő módon jelentős szórást mutattak az egyes országok. Közép- és Nyugat-Európában a vásárlók jobban bíznak az eladókban, mint Kelet-Európában, ahol a carVertical adatai szerint gyakoribbak a különböző csalások. Leginkább az Egyesült Királyságban (122,2-es bizalmi pontszám), Finnországban (120,4), Szlovéniában (109,7), Németországban (109,4), Szlovákiában (107,5) és a Cseh Köztársaságban (106,4) bíznak meg az emberek az eladókban. Az eladókba vetett magas fokú bizalom azonban nem jelenti azt, hogy meg is érdemlik ezt a bizalmat. Az Egyesült Királyságban a gépkocsik 14,5%-ánál csalnak a kilométerórával, ami arra utal, hogy a használt autók piaca nem átlátható. Mivel a britek jobban bíznak az eladókban, mint más országok lakói, lehet, hogy jobban ki vannak téve a csalások kockázatának.
Hirdetés
Matas Buzelis, a carVertical kommunikációs vezetője szerint az Egyesült Királyság nagyon különbözik Európa többi részétől, mert az importált használt autók aránya jelentősen alacsonyabb. „A kisebb importpiaci részesedéssel rendelkező Egyesült Királyságban kevesebb a határokon átnyúló használtautó-tranzakció. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb a visszatekert kilométerórával rendelkező autó vásárlásának kockázata, más problémák viszont jelen vannak az Egyesült Királyság piacán is. A rejtett amortizáció és a rendezetlen finanszírozási helyzetek rossz autóvásárlási tapasztalatokhoz vezethetnek” – magyarázza Matas Buzelis.
Hirdetés

Kelet-Európában a legalacsonyabb az emberek bizalma

Franciaország (102), Szerbia (100,2), Lettország (94,5), Lengyelország (94,2), Olaszország (93,7), Horvátország (93,3) és Románia (92,8) tartoznak a közepes bizalmi pontszámmal rendelkező országok közé. Ez ugyanakkor nem feltétlenül probléma, inkább azt mondhatjuk, hogy ezekben az országokban a vásárlók jobban tudatában vannak a tisztességtelen eladók létezésének, és általában óvatosabbak, amikor használt autót vásárolnak.
Az eladókba vetett bizalom Észtországban (88), Litvániában (81,6), Magyarországon (80,5) és Bulgáriában (79,5) a legalacsonyabb. Ezekben az országokban mondhatni, hogy egyrészt általánosan szerényebb bizalommal számolhatunk, másrészt komoly múltra tekintenek vissza az autókkal kapcsolatos csalások. Számos jármű futásteljesítménye hamisított, illetve szenvedett már súlyos balesetet korábban. Mivel ezekben az országokban sok vásárló esett áldozatául a tisztességtelen eladóknak, a bizalom átlagos szintje alacsony. Buzelis megjegyzi, hogy a használt autók általában Nyugatról Keletre tartanak. A gépjárművek kilométeróráját jellemzően azokban az országokban tekerik vissza, amelyekbe exportálják őket, majd meghirdetik őket a piacon. A csaló eladók versenyképes, sokszor csábítóan vonzó ajánlatokat kínálnak, de gyakran a jármű előtörténetének hamisítása árán. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az említett országokban ne lehetne jó használt autót venni, nem szabad országonként általánosítani, talán csak annyiban, hogy ezekben az országokban különösen fontos, hogy megfelelő helyről vásároljunk használt autót.
Hirdetés

A fiatalabbak, azaz az Y-generáció tagjai még kevésbé bíznak a használtautó-eladókban!

A carVertical kutatása szerint az autók műszaki oldalát alaposan ismerő sofőrök 55%-a bízik az eladókban. Az autók iránt kevésbé érdeklődő emberek bizalmi szintje azonban jellemzően alacsonyabb (17,5%). Ha a vevő képzett szerelő, akkor talán elkerülheti a rossz állapotú autókat anélkül, hogy kockáztatná a pénzét, de a legnagyobb biztonságot a típusspecifikus szervizzel végeztetett átvizsgálás jelenti. Ha azonban valaki korlátozott ismeretekkel rendelkezik az autókról, és átvizsgálásra sem költ, nehéz lesz elkerülnie a rossz üzleteket.
A felmérés szerint a fiatalabb generáció bizalmatlanabb az eladókkal szemben. A 25–34 év közöttiek mindössze 17,9%-a bízik a használt autók eladóiban, míg a 35–44 év közötti korosztályban ez az arány 30,3%. Ez arra utalhat, hogy az Y-generáció tagjai tájékozottabbak az autós csalásokkal kapcsolatban, és jobban tudják, milyen károkat okozhat nekik egy rossz állapotú jármű. „A fiatalabb generáció jobban hozzá van szokva a modern online vásárlási élményhez. A vásárlók általában visszaküldhetik a használt termékeket, ha az nem felel meg az elvárásaiknak vagy hibás. Egyes országokban azonban a használt gépkocsikkal más a helyzet, és az egész eljárás sokkal bonyolultabb. Talán ez is hozzájárul a bizalom hiányához” – teszi hozzá Matas Buzelis.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?