Németországban épít gyárat a Tesla

Berlin lesz a Tesla európai központja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A német fővárosban nem csak gyártás, hanem tervezés is folyik majd. Nyomásgyakorlás vagy sem, de saját hazájukban szorongathatja meg német konkurenseit a Tesla.

Rohamtempóban terjeszkedik a Tesla: épphogy beindultak a gyártósorok a Shanghajban lévő Gigafactory 3 nevű üzemben, máris bejelentették, hogy a német fővárosban épül a negyedik Gigafactory. A választás érdekes, mivel az olcsóbb munkaerő miatt általában Kelet-Európában és Ázsiában építenek új üzemeket az autógyártók, az új Gigafactory helyszínéért Magyarország is lobbizott. Az új gyártóegység elhelyezkedésének akár komoly marketingüzenete is lehet. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a Gigafactory 4 bejelentésekor elismerte, hogy a világ legjobb autói közül számos Németországban készül, így az új hellyel végérvényesen „legfelső polcra” kerülhet a Tesla. Továbbá az autóipar tradicionális fellegvárába költözés még nagyobb nyomást gyakorolhat a német prémiumgyártókra, a Tesla sikereit látva nem elhanyagolható konkurenciával kell szembenézniük.
Hirdetés
A nyomásgyakorlás mellett persze más indokok is szólnak egy európai üzem mellett. A régióban évről-évre több négykerekű fogy, továbbá a kormányok szívesen támogatják az ilyen jellegű beruházásokat (Németország kifejezetten elkötelezett az elektromos autózás iránt), illetve a jövőre megnyíló Berlin-Brandenburg repülőtér miatt is a német fővárosra esett a választás. A döntésnek ugyanakkor már volt előszele, ugyanis két éve a Tesla megvásárolt egy német gyártástechnológiával és automatizálással foglalkozó céget. Az új gyárban akkumulátorok, hajtásláncok és járművek is készülnek majd, Musk bejelentése szerint a Model Y gördül majd ki a német üzemből (várhatóan 2021-től), de később a Model 3 is csatlakozhat, azaz az európai ízlésnek jobban megfelelő kisebb és olcsóbb modellek jöhetnek Berlinből. A gyártás mellet tervező és dizájn részleg is lesz Berlinben, ami akár Európa-specifikus modelleket is jelenthet. A Tesla már el is kezdte keresni új dolgozóit, a beruházással 10 000 új munkahelyet hoznak létre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?