Hirdetés

Nincs megállás a használtautó-piacon

Tavaly év eleje óta már közel másfélszeresére nőtt a használtautó-eladások összértéke

Újabb rekord dőlt a hazai használtautó-piacon a harmadik negyedévben: az időszak során mintegy 180 ezer használtautó adásvétele zajlott, szemben az előző negyedévi 173 ezerrel.

Nagyon komoly fejlődést mutat a használtautó-piac, a tavalyi év elején eladottaknál közel másfélszer nagyobb összértékben forogtak az autók az idei 3. negyedévben

Miközben mind több használt autó cserél gazdát, az átlagárak is 3,2 százalékkal kúsztak feljebb az idei év során. Mindez újabb 7 pontos emelkedést eredményezett a gazdát cserélő hazai használtautók összértékének alakulását mutató új Használtautó-indexben, melynek értéke meghaladta a 148 pontot.

Tavaly év elején megtorpant kissé a piac, de menetelése 2014 óta igen dinamikus

„A 148 pontos érték azt jelenti, hogy az eladott autók összértéke csaknem másfélszerese volt a tavalyi év elején tapasztalt mértéknek” – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési vezetője. – „Az év közepétől újra felgyorsult a használtautó-import, ami egyrészt közvetlenül, másrészt a lecserélt autók eladása miatt is növeli a hazai használtautó-piac forgalmát is. Az év egészében akár a 700 ezret is elérheti a hazai adásvételek száma, szemben a tavalyi 620 ezerrel.”

Mi is az a Használtautó-index?
A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a korábbi időszakokhoz. A megújult Használtautó-index a Használtautó.hu-n kívül a vele közös tulajdonban lévő Jófogás.hu autóhirdetési adatbázisára is támaszkodik, így 2016-tól immár a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 90 százalékát felölelő piaci szegmensről rendelkezik közvetlen információval. Új viszonyítási pontnak emiatt 2016 elejét jelöltük ki, a piaci mozgásokat pedig 2014 elejétől mutatjuk be: a 2008-as válságot követő hosszú stagnálás után ugyanis ekkortól kezdett látványos emelkedésbe a használtautó-piac.
Hirdetés

Az árak is meglódultak
A külföldi autópiacokon az általános gazdasági fellendülés, valamint a kelet-európai autóvásárlók fokozódó kereslete miatt az elmúlt 12 hónapban emelkedni kezdett a használt autók vételára is. Mindez áttételesen a hazai használt személyautók átlagárát is feljebb nyomta, mégpedig jóval a 2 százalékos inflációt meghaladó mértékben.

Áremelkedés látható, aminek az is oka, hogy az elmúlt 10 évben kevesebb új autó fogyott, mint az azt megelőző 10 esztendőben

A piacon kisebb létszámban jelen lévő egyterűeken kívül – itt 13 százalékos volt a drágulás– a legnagyobb áremelkedést az alsó-, valamint a közép- és felső-középkategóriás autók szenvedték el, amelyekért átlagosan 9-9 százalékkal kellett többet fizetni. Mind a nagykocsik, mint a mini- és kisautók kategóriájában 4,5 százalék körüli mértékben nőtt az árcédulákon szereplő átlagos összeg, egyedül a terepjárók értéke követte a pénzromlás ütemét.

A közép- és a felkőközép-kategória, valamint a zömében ilyen méretű egyterűek szegmense mutat leginkább áremelkedést, utóbbi egyedüliként 10% felettit

A használtautó-piacon továbbra is jobbára ezzel az öt márkával találkozhatunk
Az első kilenc hónap során itthon értékesített használt autók mintegy fele (49%) öt márka valamelyikét képviseli. 14 százalékos részarányával továbbra is az Opel vezet, a második legjobban forgó márka a Suzuki, tíz százalékos részesedésével. Őket sorrendben a Volkswagen, a Ford és a Renault követi.

A külföldön vásárolt autók népszerűségi sorrendje ettől jelentősen eltér: a beérkezett használt autók fele (52%) sorrendben az alábbi emblémák egyikét viseli: Volkswagen (12%), Opel (11%), Ford (10%), illetve BMW (7%), Audi és Mercedes (6-6%).

A használtautó-piac legfontosabb mutatói - 2017. III. negyedév
Új Használtautó-index: 148,2 Kínálati átlagár (ezer Ft): 1931
Változás az előző negyedévhez képest (%pont): +7 Változás az előző negyedévhez képest (%): +3,2

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?