Novembertől újabb fék az esztergomi Suzuki-gyárban

Az év végére csak egy műszak marad Esztergomban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A 2009-ig még három műszakban termelő esztergomi Suzuki-gyár novemberben és decemberben csupán egy műszakkal fog termelni. Nem lesz rekordév az idei.

A Suzuki 1991-ben alapított és a termelést 20 évvel ezelőtt, 1992-ben megkezdő esztergomi gyárában is érződik a válság. A számaival Magyarország legjelentősebb volumenű gyártója 2009-től a korábbi három helyett már csak két műszakban termel, idén novemberben és decemberben pedig mindössze egyben fog. Elbocsátásokat ugyanakkor nem terveznek - egyelőre. A termelés visszafogása nem befolyásolja majd a vevők kiszolgálását, azaz a kereskedők - a nem túlzottan variált modell- és felszereltségpaletta okán - továbbra is a márkától megszokott, az átlagosnál rövidebb szállítási határidőkkel is csábíthatják vevőiket.
Hirdetés

A Suzuki tervei szerint jövőre ismét két műszakkal termel majd az esztergomi gyár, ám az elmúlt évek, az idei tervekben is szerepeltetett, átlagosan évi 170 ezer példányos kapacitása helyett idén csak 155 ezer autóval számolnak a márka vezetői. A 2008 végéig tartott három műszakos termelés egyelőre nincs kilátásban, most az is nagy szó, ha a gyár meg tudja tartani dolgozóit, a háromról két műszakra állással ugyanis alkalmazottainak ötödétől, 1200 munkavállalótól volt kénytelen megválni a fénykorában 6000 főt, több mint 40 százalékban a szlovák határ túloldaláról foglalkoztató, így nem csak számunkra jelentős, a szlovákok számára is a harmadik legjelentősebb autóipari munkaadónak is számító Magyar Suzuki Zrt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?