Nyílt levelet írtak a mozdonyvezetők az autósoknak

A rengeteg baleset miatt fokozott figyelmet és a szabályok betartását kérik a mozdonyvezetők

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem csak az autóban utazó túlélőket és a hozzátartozókat rázza meg tragédia, hanem a mozdonyvezetőket is traumatizálják a balesetek, ezért a KRESZ szabályainak maradéktalan betartását kérik a vasutasok.

Egymást érik a tragédiák a vasúti átjárókban, a 2022-es év jó eséllyel negatív rekordot dönthet. Az év első négy hónapjában 39 esetben történt gázolás vagy ütközés, ami kiugró adat, tavaly összesen ennyi balesetet regisztráltak a vasúti átjárókban. Az év első 17 hete pontosan 17 életet követelt, azaz statisztikailag szinte minden második baleset halálos áldozattal járt.
Hirdetés
A túlélőknek és az érintettek hozzátartozóinak is hatalmas tragédia egy vasúti baleset, de sokan elfeledkeznek a mozdonyvezetőkre gyakorolt hatásról. Az elszenvedett fizikai sérülés nyilvánvalóan ritkább, ám a lelki traumák súlyosak. Kívülállóként nehéz elképzelni, hogy pontosan mi játszódik le a fülkében, ha egy síneken ragadt jármű felé robog a vonat, ám a levél elénk tárja az utolsó pillanatokat. A tehetetlen mozdonyvezető először a gyorsféket aktiválja, majd ha nagyobb jármű áll a síneken, akkor elkezd hátrafelé futni az életéért. Az ütközés pillanatában hatalmas csattanás és a remegés végigfut a mozdonyon, ami jobbik esetben a síneken marad, rosszabb esetben lecsúszik a töltésről, ahogy az nemrég Mindszenten is történt. A baleset után már egy másik élet kezdődik, szörnyű emlékekkel és kérdésekkel. Kik voltak ők? Miért nem figyeltek? Ki várta őket haza? "Kérünk minden közúti közlekedőt, hogy tartsák be a KRESZ szabályait, és a vasúti átjárót minden esetben fokozott körültekintéssel közelítsék meg! Tilos jelzés esetén soha ne hajtsanak rá autóval vagy kerékpárral a sínekre, és ne gyalogoljanak át az átjárón. A vasúti fénysorompó fehér villogó fénye nem szabad áthaladást jelent, csupán annyit, hogy a berendezés működik, de ez esetben is meg kell győződni arról, hogy egyik irányból sem közelít vasúti jármű. Szakképzett mozdonyvezetők vagyunk, és mindent megteszünk a balesetek elkerülése érdekében, de sajnos a fizika határok közé szorít bennünket." - írták nyílt levelükben a mozdonyvezetők.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?