Nyilvános, hogy kik kaptak 2,5 milliós villanyautó-támogatást

Bővül a villanyautó-támogatásra fordított összeg, de új pályázási lehetőség nincs

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sikerrel zárult a kormány 5 milliárd forintos villanyautó-támogatási rendszere, hiszen egyetlen nap alatt kifutott az összeg, most még 882 millió forintot különítettek el, hogy a már benyújtott igényeket mind ki tudják elégíteni.

Olyannyira sikeres volt a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve részeként meghirdetett, 5 milliárd forintos keretösszegű elektromosjármű-vásárlást támogató pályázat, hogy a támogatás keretösszege az igényelhetőség június 15-ei napján ki is futott, sőt eddig úgy nézett ki, hogy nem is jut minden pályázónak. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mai nyilatkozata szerint azonban a kormány döntése alapján további 882 millió forinttal bővítik a keretösszeget, így minden, a kiírási feltételeknek megfelelően benyújtott pályázat megkapja az igényelt támogatást.
Hirdetés
Számos egyéb információval is gazdagabbak lettünk: a magánvásárlók mellett a vállalkozások is igen komoly érdeklődést mutattak a 11 millió forintos vételárig legfeljebb 2,5 milliós, a 11-15 milliós autók számára 500 ezer forintos, illetve a taxis vállalkozók számára a legfeljebb 15 millió forintos vételár 55 százalékáig (8,25 millió forintig) igényelhető támogatás iránt.

Összesen 662 magánszemély, 738 vállalkozás, köztük 294 taxis vagy személygépkocsis személyszállítást végző cég nyújtott be pályázatot elektromos autó vásárlására. Elektromos robogóra csakis vállalkozások pályázhattak, 348 élt a lehetőséggel.

A taxis vállalkozások számára eredetileg 2 milliárd forintot különítettek el, ám a vártnál nagyobb érdeklődésük miatt végül ennél nagyobb összegben kapnak támogatást, jellemzően az elérhető maximális, autónkénti 8,25 millió forintos összeggel. Érdekesség ugyanis, hogy az elbírált pályázatok listája publikus, látható, hogy ki és milyen összeget nyert. Van cég (FÁBRI Idegenforgalmi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű társaság) amely önmaga 70 millió forintos összeget nyert, 41 millió forint támogatást kapott a Wallis Autókölcsönző, 24,75 milliót a Főtaxi, ami persze "mindössze" három darab maximális taxitámogatás, más cég is kapott ilyet, kettőre pedig több vállalkozás is, a legtöbb taxis vállalkozó szintén maximalizálta a számukra 8,25 milliós támogatási összeget. Új pályázási lehetőségről egyelőre nincs hír.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?