Nyolc évet ad a hagyományos motoroknak a Peugeot

Európában 2030-tól csak elektromos Peugeot-ot árulnak a tervek szerint

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A teljes villamosítás csak Európára érvényes, ezért a franciák nem hagynak fel a dugattyús motorok fejlesztésével.

Ahány gyártó, annyiféle céldátumot hallani a teljes elektromosítás kapcsán. A Peugeot a merészebbek táborát gyarapítja, ők nyolc év múlva csak villanyhajtású autókban gondolkodnak, legalábbis Európában. Más gyártók jellemzően kicsit távolabbi dátumokkal dobálóznak, a Toyota szerint nem is kellene ennyire erőltetni a villanyautókat, ami nem csoda, ők a hibridhajtás fejlesztésébe öltek hatalmas összeget, ehhez pedig szükség van a benzinmotorokra.
Hirdetés
A Peugeot 2030-ig fokozatosan áll át az elektromos hajtásra, 2023-ban érkezhet a 308 és a 3008 zéró emissziós változata, ez a két modell igen fontos a franciáknak. A grandiózus tervnek nagy lökést adhat az új platform bevezetése. Az STLA névre hallgató alapra épülnek majd a jövő Peugeot-jai kicsi, közepes és nagy méretben. Mivel a márka a hatalmas Stellantis csoport része, ezért biztosra vehető, hogy a többi autógyártó (Opel, Citroën, Fiat, Jeep, Alfa Romeo és még sok egyéb) is erre a platformra fog építkezni. A 2030-as dátum még az Európai Unióra is rálicitál, a kontinens vezetői 2035-ra szeretnék a teljes átállást. Az autógyártók elhatározása csak az érem egyik oldala. Hiába jelentenek be dátumokat, az elektromos autókra az infrastruktúrát is fel kell készíteni. Mielőtt a szalonokból kikopik a dugattyús motor, ki kell építeni a megfelelő kapacitású hálózatot, rengeteg töltőpontot telepítése szükséges, illetve az áramtermelést is a megnövekedett igényekhez kell igazítani. Az előbb felsoroltak hatalmas költéséggel járnak, Japánnak csak az elektromos hálózat bővítésére becslések szerint 40-100 ezer milliárd forintot kellene költenie.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?