Nyolcfokozatú lesz a 2015-ös Corvette automatája

Úgy néz ki, a GM is beszáll a fokozatszám-háborúba

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A most kiszivárogtatott szabadalmi irat szerint a 2015-ös Chevrolet Corvette kínálatában nyolcfokozatú automata váltó fog szerepelni.

Talán a General Motors még titkolta volna, ám az amerikai járműipari szabadalmi hivatalnak számító SAE[/url] (Society of Automotive Engineers, azaz autóipari mérnökök társasága) idő előtt tette közzé weboldalán a 2015-ös Corvette Stingray legújabb változatának leírását. Abból derült ki, hogy a hatfokozatú automataváltó helyett egy új, nyolcfokozatút fog kapni az idén debütáló legendás modell. Bár kis idő után levették a dokumentumot, mégis hamar körbejárta az autós világsajtót.
Hirdetés

Az 8L90 kódjelű szerkezet nem egy kispályás konstrukció, a Corvette szintjéhez van méretezve: 1000 newtonméter nyomatékot tud kezelni. 7.0-ás végáttétele lehetővé teszi, hogy autópálya-tempónál kevesebbet forogjon a V8-as, és így kisebb legyen a fogyasztás is. Sőt, mivel több a fokozat, az egyest rövidebbre tudták hagyni, így gyorsulásban is jobbat ígér a 2015-ös modell.
A környezetvédelmi előírások szigorodása és az amerikai vásárlók tudatosodása bőven elég indok a General Motorsnak, hogy beszálljon a váltófokozatok számháborújába. Bármilyen furcsa, de ma már egy ilyen 6.2-es V8-as, 455 lóerős tepsinek is számít az étvágya. A hétfokozatú kézivel a Corvette most 8,1 litert fogyaszt százon (gyári adat szerint...), a régi hatos automatával 8,4-et. Az új nyolcas váltóval és egy megfelelően puha talpú sofőrcipővel állítólag 7,8 literig lehet leszorítani a közel két tonnás amerikai sportkocsi súlyát. Alig várjuk, hogy próbára tehessük!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?