Ő az a francia bácsi, aki minden idők legszebb BMW-it rajzolta

BMW sztorik: Paul Bracq egykori fődizájner mesél

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Paul Bracq neve már évtizedes legenda, ahogy a keze munkáját dicsérő autók is azok. Bracq fődizánerként fontos nyomott hagyott a BMW-n is.


A hatvanas évek Mercedesei és a hetvenes évek BMW-i mára klasszikusok. Németségükön kívül más közös vonásuk is van: a legszebbek formájáért ugyanaz a francia úr volt felelős, Paul Bracq. Bracq 1933-ban született Bordeaux-ban. Kisebb cégeknél kezdte karrierjét, de már az ötvenes években dolgozott a francia elnöki limuzin tervein. Az első komolyabb külföldi megbízatása a Mercedes-Benznél volt, Sindelfingenben. Olyan autók hordják a kézjegyét, mint a világ első biztonsági utascellájú sportkocsija, a Mercedes 230 SL. A W113-as szérián túl a W108-as S-osztályon és a középkategóriás W114/W115-ön is dolgozott. A németeket hátrahagyva hazatért, 1967-ben és a TGV szuperexpresszen is dolgozott.
Hirdetés


Érdekes párhuzam, hogy amikor 1971 és 1974 között a BMW formatervezőinek vezetője volt, a konkurensnél megrajzolt alap autóformát helyezte BMW környezetbe. Ha megnézzük a W114-es Mercedest és az 1972-ben bemutatott E12-es 5-ös BMW-t, ugyanazt a kézjegyet látjuk: vékony, filigrán tetőoszlopok, szinte függőleges oldalajtók, amiket a felső harmadban egy perem tesz egyszerre kecsessé, de a keskenyedő vonal miatt mégis erőt sugárzóvá. Hiába volt akkoriban a legtöbb kocsi háromdobozos szedánforma, és hiába volt többön is ott a kádakéra emlékeztető él, ezt a finom egyensúlyt csak Bracq érezte. A BMW-ken persze a Mercedesek állócsillagos, katedrális méretű maszkja helyett cápaorr, vese-maszk és hokiütős ablakél volt már akkor is. Bracq így a nyolcvanon túl is irigylésre méltóan friss és aktív. BMW-s munkái közül az 5-ösökön ma is megtalálható ívekre a legbüszkébb, de kedves emlék neki a Turbo koncepció és az első 3-as, az E21-es széria is. A BMW után a Peugeot alkalmazta, de ma nyugdíjas éveiben sem unatkozik, évek óta zsűritagja a legnevesebb autós szépségversenyeknek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?