Olasz győzelem az IRC-n

Andreucci nyerte a Sanremo Ralit

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Paolo Andreucci nyerte a Sanremo Ralit, amellyel saját maga első, a Peugeot idei harmadik IRC győzelmét szerezte. Juho Hänninen a második helyével már majdnem bajnok.

A Szardínia Ralin éppen csak kicsúszott a győzelem Paolo Andreucci kezei közül, aki csak a két olasz IRC-futamon állt rajthoz az idén, de a Sanremo Ralin már nem hibázott és magabiztos győzelmet aratott.
Juho Hänninen hatalmas hajrával vágtatott előre a verseny második napján és a hatodik helyről egészen a másodikra lépett előre. Miután a bajnokságban egyetlen riválisa Jan Kopecky csak hatodik lett, ezzel Hänninen karnyújtásnyira került a bajnoki címtől. A hátralévő két futamon egy második helyezéssel is bajnok lehet vagy azzal, ha Kopecky nem nyeri meg mind a két futamot.
A Sanremo Ralinak mindig megvolt az a különlegessége, hogy akár világbajnoki, akár IRC-mezőny látogat ide, a helybéli versenyzőkkel a világ legjobbjainak is nehéz felvenni a versenyt. Igaz volt ez az idén is, főleg az első napi pályákra és az éjszakai szakaszra, ahol a helyismeret döntő volt.

Paolo Andreucci a negyedik szakaszon vette át a vezetést Kris Meeke-től, és csak a péntek éjszakai 44 km-es Ronde gyorsaságin adta át egy szakasz erejéig Giandomenico Bassónak. Az Abarth versenyzője kockáztatott és vágott slickel indult a vizes szakaszon, ami bejött és alaposan leosztotta a mezőnyt.
Szombat reggel azonban Andreucci azonnal visszavette a vezetést, bár Basso még sokáig nyomás alatt tartotta őt. Az utolsó három szakasz rajtja előtt például nem volt közöttük egy másodperc különbség sem.
A teljes olasz dobogó az utolsó előtti gyorsaságin hiúsult meg, ahol is mind a két gyári Fiat elvérzett. Basso differenciálmű probléma miatt lassult le és esett vissza a hetedik helyre, a harmadik helyezett Luca Rossetti pedig defektet kapott és végül csak ötödiknek futott be.
Hatalmasat hajrázott viszont a verseny második napján Juho Hänninen, aki több mint negyven másodpercet faragott hátrányából és érkezett meg a második helyre, de végül a győztes Andreuccit ő sem tudta veszélyeztetni.

Az idén három IRC-futamot is nyert Freddy Loix ezúttal nem loholt az élen, ám a két fiatos hibája révén a hatodikról a negyedik helyre jött fel, az utolsó szakaszon pedig elkapta Kris Meeke-et és letaszította őt a harmadik helyről.
Így Hänninen és Loix révén a győztes Peugeot mögött két gyári Skoda végzett dobogón.
Kris Meeke az első nap felét az élen, a másodikat pedig Andreuccit üldözve töltötte, de a 44 km-es Rondén megforgott és ötven másodpercet veszítette, amivel elszálltak a győzelmi esélyei és végül csak a negyedik helyen futott be.

A már említett Rossetti lett az ötödik, Kopecky a harmadik gyári Skodával hatodik, Basso hetedik, míg a fiatal tehetség Thierry Neuville csípte meg a Sanremo Ralin egy fél győzelemmel felérő utolsó pontszerző helyet.
A verseny korábbi háromszoros győztese, Gilles Panizzi meglehetősen visszafogottan versenyzett és csak a húszadik helyre hozta a Proton Satria Neót.
Három magyar résztvevője is volt a futamnak, mind a hárman az igen népes A7-es kategóriában álltak rajthoz, ahol a Pálinkás–Bagaméri páros a 18. helyen végzett Renault Clióval. A két Hondás, a Puskádi–Godor és a Vizin–Zsiros kettősök a verseny feladására kényszerültek.

A Sanremo Rali végeredménye:
 1. Andreucci–Andreussi, Peugeot 207 S2000, 2:35:32,7
 2. Hänninen–Markkula, Skoda Fabia S2000, +4,4
 3. Loix–Miclotte, Skoda Fabia S2000, +34,1
 4. Meeke–Nagel, Peugeot 207 S2000, +38,3
 5. Rossetti–Chiarcossi, Fiat Grande Punto S2000, +1:21,0
 6. Kopecky–Stary, Skoda Fabia S2000, +1:59,9
 7. Basso–Dotta, Fiat Grande Punto S2000, +2:17,9
 8. Neuville–Klinger, Peugeot 207 S2000, +2:35,0


Az IRC-bajnokság állása tíz futam után:
 1. Hänninen 58
 2. Kopecky 47
 3. Loix 36
 4. Meeke 33
 5. Magalhaes 30
 6. Wilks 27
 7. Andreucci 18
 8. Mikkelsen 13
 9. Neuville 12
 10. Hirvonen 10


Gyártók bajnoksága
 1. Skoda 120
 2. Peugeot 87
 3. Ford 31
 4. Mitsubishi 22
 5. Subaru 11
 6. Abarth 6

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?