Hirdetés

Olcsóbb a kérdőjelezhetetlen szemtanú, mint egy bírság

Fizetett hirdetés

Termékteszt: VIOFO A119 GPS-es fedélzeti kamera

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hol történt a baleset, vajon mennyivel ment az autó, amikor lelépett elé a gyalogos? Ezeket mind megmutatja a 30 ezer forintos GPS-es kamera.

Kulturált csomagolás, a dobozban igényes termék, talán csak a VIOFO név árulkodik arról, hogy nem egy neves gyártó készülékéhez van dolgunk

Létezik már olyan autó, amiben gyárilag is szerepelhet, ráadásul a tervek szerint mind többen lesz fedélzeti kamera, ma azonban az autók zömében még nincs. Márpedig ez a kütyü temérdek baleset esetén segíthet a vétkesség megállapításában. Temérdek vita, húsvér szemtanúk keresése és akár komoly károk, de akár bírságok is megspórolhatók vele. Hiszen amennyiben egy balesethez rendőrt hívunk, ott a vétkes fél büntetést is kap. Ha látjuk a felvételen, talán könnyebben elismerjük, hogy mi hibáztunk, de a videót megmutatva nyilván a másik fél is könnyebben elismeri, ha ő nézett be valamit.

Kompakt kamera és hozzá GPS-es talp, utóbbit a szélvédőre ragasztva a rögzítés és a műholdvétel is tökéletes

Le-fel, jobbra-balra egyaránt forgatható a 160 fokos látószögű kamera

Minél jobb a videó minősége, minél több részlet látható azon, annál jobb bizonyítéknak tekinthető. Fontos a képminőség, de még fontosabb, hogy további részleteket, például a felvétel idejét és egyértelműen beazonosítható helyszínét is megkapjuk, utóbbit a GPS-technológia műholdak által tökéletesen meg tudja adni, ahogyan autónk sebességét is. Ezúttal egy mindezen funkciókat kínáló, GPS-egységgel is ellátott fedélzeti kamerát próbáltunk ki. A nem túl hangzatos nevű VIOFO A119 készülék a kínai GearBest webáruházból érkezett, 99, a rendeléskor a “DEGR kuponkódot beírva 77,99 dolláros árával vámmentesen, de áfafizetési kötelezettséggel kaphattuk meg. Ezzel érdemes számolni.

Masszív rögzítést ad a 3M ragasztófólia

Dupla USB-s 12 V-os csatlakozó, 3,4 méteres tápkábel és ahhoz 3 darab kábelrögzítő is jár, mi egy kisautóba mindössze kettőt kellett felhasználjunk

Kellően kompakt, 10 cm magas, 5 cm széles, legvastagabb pontjánál 5 cm vastag a készülék, különlegessége a 160 fokos látószögű, le-fel és jobbra-balra is forgatható optikája, a kamera szenzora 4 megapixeles CMOS rendszerű, amivel Full HD képet tud adni. Külön egységként, de GPS-es talp is jár hozzá, utóbbit kell a szélvédőre ragasztanunk a már gyárilag rárakott 3M öntapadós fóliával. Rögzítőtapaszból egy pótdarab is található a dobozban, ha esetleg át szeretnénk rakni a kamerát egy másik autóba, netán ha cserélni kellene sérülés miatt a szélvédőt.

Mivel nem hazai vásárlásról van szó, angol nyelvű leírással kell megbirkóznunk. Igaz, a beüzemelés és a kamera kezelése pofonegyszerű. Meglepő módon még olyan extrákat is kapunk, mint ráfutásveszélyre figyelmeztetés, illetve sávelhagyásra figyelmeztetés. Ezeket is kipróbáltuk, de éles helyzetben sosem kaptunk riasztást, parkoláskor azonban olyankor is jött, amikor több autónyi üres hely állt előttünk. Ezeket tehát érdemes kikapcsolni.

Döbbenet: még ráfutásveszélyre és sávelhagyásra figyelmeztetést is kínál. Utóbbi érdekes úgy, hogy nincs összeköttetésben az autó irányjelzőjével, az már nem annyira, hogy ezek a funkciók lényegében használhatatlanok. A kijelző színes és 2 colos, a menü átlátható

A főfunkcióit azonban hibátlanul hozza a fedélzeti kamera. Bekötését dupla USB-aljzatos szivargyújtó-csatlakozó, 3,4 méteres tápkábel és 6 darab kábelvezető segíti. Ezekkel gond nélkül be lehet építeni bármely autóba, kis ügyességgel a kárpitok alá rejthetjük a tápkábelt, maga a készülék pedig van annyira kompakt, hogy a középső visszapillantó mögé helyezve ne csökkentse a sofőr látóterét. Állítható, hogy csak a G-szenzor jelére, netán mozgásérzékelésre induljon, vagy folyamatosan menjen a felvétel. Utóbbit érdemes választani, úgy semmi sem fog kimaradni, a felvétel pedig indulás, illetve tápellátás után automatikusan indul. Apropó táp: akkumulátor helyett csak egy apró kondenzátor van ebben a készülékben, utóbbi előnye, hogy gyakorlatilag örök életű, ám annyi áramot tud csak adni, hogy egy baleset esetén megszűnő tápellátás után még éppen be tudja fejezni a bizonyító felvételt.

Kis ügyességgel akár a kárpit alatt is futtatható a kábel, de azon kívül is viszonylag fájdalommentesen megoldható, a 3,4 méteres hossz elég ahhoz, hogy ne kelljen légvonalban húzni

Memória sincs a VIOFO A119-ben, micro SD kártyából legfeljebb 64 GB-s rakható bele. Teljes felbontásban és hanggal 1 perc felvétel 170 megabájt körül van, tehát egy ma már viszonylag olcsó (a GearBestnél cikkünk írásakor 13,73 dolláros) 32 GB-s kártyára is ráfér 3 órányi felvétel. Alap, hogy a kártya telítődésekor a legrégebbi felvétel íródik felül, de a vészhelyzetben készült (vagy annak jelölt) felvételek külön mappába kerülnek, egyetlen gombnyomással készíthetünk szintén külön mappába kerülő fotókat is út közben.

Kellően kompakt ahhoz, hogy a visszapillantó mögé helyezve ne korlátozza a kilátást. Úgy kell elhelyezni, hogy lencséje előtt töröljön az ablaktörlő

A GPS még szűk belvárosi utcákban, felhős időben sem veszített jelet, beállítható, hogy az aktuális tempó mellett a koordináták is megjelenjenek a videón. Ez fontos, ha bizonyítékként lesz szükségünk a felvételre. A képminőségre nem lehet rossz szavunk. Az F1.8-as fényerejű optika a CMOS szenzorral még éjszaka is jó képet, közelérés esetén kiolvasható rendszámokat ad (amiket a cikkhez készített illusztrációkról a személyiségi jogok védelme érdekében persze ki kellett takarjunk). A jó, de csak egy bizonyos szint után bekapcsolódó zajszűrőrendszert mutatja, hogy szürkületben például szemcsésebb a kép, mint éjjel.

Még gyenge fényviszonyok között, akár éjszaka is jó képet ad, fotókat is készíthetünk vele menet közben
Még gyenge fényviszonyok között, akár éjszaka is jó képet ad, fotókat is készíthetünk vele menet közben

A 160 fokos látószög egy kisautónál még a szélvédőre tapasztott (és így fix pozíciójú, útközben nem mozgó) kamera esetén is A-oszloptól A-oszlopig terjedő látóképet ad. Fontos tudni, hogy bár hazánkban például teljesen szabályos a biztonsági felvétel készítése (annak megosztása nem), de például a szomszédos Ausztriában már nem szabad fent legyen a kamera, a határ előtt le kell venni. Maga a kamera egy határozott mozdulattal, egyszerűen pattintható le a GPS-es talpról, utóbbi már nem zavar senkit. Tápot akár a GPS-es talpnak, akár a kamerának adhatunk, a kettő már megosztja egymás között. A VIOFO A119 pont GPS-e miatt 30 ezer forint alatti (nettó) árával nem a legolcsóbb fedélzeti kamerák közé tartozik, de ár/érték arányával hibátlan. Természetesen olyan, mint a casco, jó esetben sosem lesz rá szükség, ám egy vitás baleset esetén árának többszörösét termelheti meg, addig pedig legalább biztonságérzetet ad. Ha valaki sokallja az árát, GPS nélküli egységet kevesebb mint fele ennyiért is talál, akár a GearBest autós szekciójában.

Fizetett hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Az előző kamerám úgy volt rögzítve, mint állványon a fényképezőgép. Minden esetben letekertem és vittem magammal.
  A mostanit is könnyű leszedni, de olyan kicsi, hogy alig lehet észrevenni, ezért nem nagyon szedegetem le. Bár az is igaz, hogy mióta megvan, “durva” helyen nem parkoltam még vele.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Sajnos ismerősöm járt így, stoptáblával védett útvonalon kapták telibe, és majdnem ő lett a hunyó… Inkább legyen, manapság egy fényszóró többe kerül, mint egy kamera.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Nekem speciel olyan kamerám van, ami “esemény” esetén zárolja a felvételt. Azt ott a kamerából törölni sem tudom…

  Egyébként az ügyvédem azt mondta, akármi galiba van, elsőnek őt hívjam (nyilván mentő után), neki már van tapasztalata az ilyenben. 🙂

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Nyilván nem akkor van nagy baj, ha meghúzzák az autódat, hanem ha esetleg személyi sérülés is történik. Attól meg nem kell szerintem tartani, hogy ezért betörik a szélvédőt.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Nem vagyok naprakész a témában, de tovább boncolgatva az merült fel, hogy az évi többezer koccanás, karambol stb. közül hány eset kerül a “bűncselekmény” kategóriába és így hány alkalommal vehetnénk hasznát a felvételnek? Lehet, hogy lenne egy-kettő? Mindenesetre ha fixen ott a kamera, akkor ott a rettegés, hogy mikor törik be az ablakomat. Minden indulásnál-leállásnál keveseknek van kedve le-föl szerelgetni.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Viszont az is benne van a törvényben, hogy ha bűncselekményt bizonyít a felvétel akkor onnantól a személyiségi jog már nem számít. Max utána külön feljelenthet az illető emiatt.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Továbbra is várom, ki az, akinek elfogadta a rendörség/bíróság a saját maga által benyújtott sd kártyát ártatlanságának bizonyítékául. 🙂 Szerintem egy eset sem volt még itthon, ugyanis hang és kép csak az érintett beleegyezésével készíthető. Közterületen pedig nem lehet bárhol bármit… stb. Próbáljuk meg mondjuk Putyint a konvojban filmezgetni… Nem lesz sokáig működőképes a kameránk. :)) Megvan a privát véleményem a helyzetről.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Nagyon klassz dolog egy ilyen kamera.Romániában már sok esetben a bíróság elfogadta bizonyítékként a felvételt.Ráadásul sokan felteszik youtubra és még soha senkit nem pereltek be semmiért mert közterületen bármit szabad filmezni.Szerintem kötelezőnek kellene lennie minden autóban.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Szerintem ha valaki oldalba veri az autódat majd mondjuk azt állítja, hogy ő mondjuk megadta az elsőbbséget, ami a felvételen látható, hogy nem történt meg, akkor ott mi nem lehet bizonyítani vele? Ott lesz a két autó, ott lesz nyilván a rendőrségi jegyzőkönyv az eset pontos leírásával. Ilyenkor mit lehet egy felvételen manipulálni? Ott a helyszínen kiveszed az SD és odaadod a rendőrnek. Na meg azért ahhoz nem elég egy egyszerű videoszerkesztő, hogy minden nyomát eltüntesse az ember egy ilyen beavatkozásnak, pontosan ahogyan a Photoshop beavatkozások is kimutathatók. De ennyi erővel semmilyen bizonyítékot nem kellene elfogadniuk sehol, mert ebből kiindulva bármit meg lehet változtatni vagy módosítani.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  [i]Az a baj, hogy a bíróság nem köteles elfogadni mint bizonyíték, ami megint csak nonszensz tipikus magyar hülyeség.[/i]

  Egyáltalán nem az, ugyanis ma már triviálisan egyszerű a felvételek manipulálása, rendszámok átírása, stb. Ez ellen a kameráknak kéne védenie saját spec vízjellel, de ilyesmit egyik sem tud, ráadásul ha lenne is, arra is lenne megoldás előbb-utóbb…

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Egyébként azon gondolkoztam, hogy ez a személyiségi jog duma is egy mekkora álszentség, semmi más csak egy kibúvó, egy kiskapu. Mert engem aztán rohadtul nem érdekel, hogy kinek mikor szerepelek esetleg egy felvételének a hátterében, nem csinálok én olyan dolgot, hogy félnem kelljen attól, hogy rajta vagyok. Na meg eleve egy rakás térfigyelő kamera létezik, ott azok felvételein is ugyanúgy látható mindenki aki arra megy. Tényleg csak annyit kellene az egész törvényben tiltani ezeknél az eszközöknél, hogy a felvételeket ne lehessen feltölteni netre csak úgy. És ha már az Európai Unióban élünk akkor legyen mindenhol ugyanaz a szabályozás.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Nekem eddig nem tette tönkre pedig az egyik autó folyamatosan kint van. Igaz annyira nem is süti közvetlenül a nap mert a tükör mögött van és ott ilyen fekete pöttyös minta van a szélvédőn, na meg szerintem maga a szélvédő is szűr rajta valamennyit. De lehet ez kamerától is függ, milyen műanyagból van.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Megnéztem, teljesen zavaros az osztrák helyzet. Csinálhatsz pl nyaralós videot az utazásról vele. Szóval birtokolni egyáltalán nem tilos. Odamész kikapcsolod vagy letakarod. Akkor szerintem nem szólhatnak érte. Az meg, hogy a felvétellel mit csinálsz az meg mindenhol nagyjából úgy van, hogy sehol sem töltheted fel sehova sem, és csak úgy lehet esetleg felhasználni, ha mindenki ki van takarva a személyiségi jogai miatt. De szerintem senki sem a youtube miatt vesz ilyen kamerát az autójába. Illetve eleve beállítástól függően ezek a felvételek felülíródnak idővel és egyik sem marad meg tartósan. Nekem is kb 100 percet rögzít, annyi tudsz visszanézni.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Nyugodj meg, az osztrák rendőr ahogy kiszúrta, le is szedeti. Ott tiltott a fedélzeti kamera, meg még egy rakás nyugat-európai országban, ahol a túltolt személyiségi jogok felülírják a józan észt.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Azért a világvége csak nem fenyeget. Na meg ha nem használod mondjuk egy pár napig az autót akkor egy ilyen rendszerrel már nem is fogod mert lemeríti az akksit.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  legjobb egy 360 fokos folyamatosan streamelő egység lenne a jó. Mármint ha otthagyjuk az autót akkor felhőbe streamelne, ha benne vagyunk az autóban akkor meg lehetne kártyát beledugni és arra mentené. így mindent venne körülöttünk és ha otthagyjuk az autót, akkor azt is veszi aki esetleg meghúzza vagy feltöri stb. és mivel streameli így a készülék megsemmisülésével nem tűnnek el a felvételek.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Nekem is kicsi van, GPS nélküli, szerintem jól teszi a dolgát.
  Ahogy a cikk is ajánlja, először a visszapillantó mögé akartam tenni – de akkor nem látszik a kijelző, ami a beállításokhoz is kell(het)… Szóval most a visszapillantó mellett van, nem túl feltűnő – bár elvileg rendőr leszedethetné.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Ami idegesítő funkció volt az enyémben is az a mozgásérzékelés, ahogy a cikkben is szerepel érdemes kikapcsolni, mert sokszor kereszteződésben lámpánál állva, ha nincs nagy forgalom simán lekapcsolja a felvételt ami nem nyerő dolog. Ezek felesleges funkciók, a legegyszerűbb beállítás vált nekem be a legjobban. Folyamatosan menjen és 10 perces loopban rögzítsen.

 • 2017.10.27. at 22:39
  Permalink

  Annyi még, hogy én direkt a legkisebb, kijelző nélküli változatot vettem meg ami kapható, így nem kell kiszedegetni folyton. Fixen be van építve, gyújtásra teszi a dolgát és nem zavar semmilyen extra világító kijelző vagy bármi. A képét meg a fejegység kijelzőjére kötöttem rá, onnan lehet állítgatni. (már nem mintha a konfigurálást követően egyszer is állítgattam volna……) Amelyik kocsiban meg nem olyan a fejegység, azokhoz vettem egy olcsó picike kijelzőt ami mobilis, és bármikor bármelyikre ráköthető. Ha valami történik, úgysem azon nézi vissza az ember, hanem az SD-ről gépen, a kijelző csak a beállításhoz kell.

Vélemény, hozzászólás?