Olyan szép ez az off-roader busz, hogy díjat nyert

Az előkelő Red Dot Design Awardot zsebelhette be a Torsus Praetorian

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A funkcionalitás is lehet szép, mint azt a Torsus Praetorian is bizonyítja: az extrém terepre tervezett szerkezet akár 35 személyt is képes szállítani a legmostohább körülmények között.

Ha szép járműre gondolunk, elsőként eszünkbe juthat egy előkelő angol kupé, egy merész olasz sportkocsi, vagy akár egy amerikai izomautó is. Buszra viszont valószínűleg nem tippelnénk, ha el kéne találni, milyen jármű nyert Red Dot Design Awardot. Márpedig pontosan ez történt most: az egyik legelismertebb nemzetközi dizájndíjat érdemelte ki a csehországi székhelyű, ám ukrán gyökerekkel is rendelkező Torsus márka Praetorian busza.
Hirdetés
A Praetoriant még két éve mutatták be, mint a világ első nehézsúlyú off-roader buszát. A jármű alapját a MAN futóműve adja, valamint az erőforrást is tőlük vették át, ami egy hathengeres dízel 240 lóerővel és 925 Nm-es forgatónyomatékkal. Az elakadástól a Michelin terepgumijai és a differenciálzár óvják meg az utasokat, valamint számos alkatrészt a Line-X nevű, katonai felhasználásra alkalmas védőréteg borít.

A tengelyektől számított hasmagasság 389 mm, aminek köszönhetően a busz megközelítési és elhagyási szögei is tekintélyesek.

Az utasok kényelméről számos funkció gondoskodik, van légkondi, DVD-lejátszó, biztonsági öv, sötétített ablakok és állítható ülések, a sofőrnek pedig tolatókamera segít a manőverezésben. A szélsőséges körülmények közti alkalmazhatóságot többek között a 300 literes üzemanyag-tartály is biztosítja, ezáltal hosszabb távra is elvihető a szigorú kinézetű óriás. A busz sokoldalúságát mutatja, hogy több tucat verziót lehet a rendeléskor konfigurálni: szolgálhat például rendőrségi célokat, lehet belőle síbusz, de a bányászatban is megállja a helyét. Alaposan összerakott szerkezetről beszélhetünk tehát, amit a már több mint fél évszázada kiosztásra kerülő német Red Dot Design Award is elismer. A díjat nem csak az esztétikus tervezés, hanem a páratlan funkcionalitás miatt is kaphatta meg a Praetorian busz. A Red Dot díjra minden évben több ezer jelölés érkezik, és a szakmai zsűri több napon keresztül vizsgálja a versenyző termékek stílusát, felhasználóbarátságát, ergonómiáját, innovatívságát és a felhasznált anyagok minőségét. A díj megszerzéséhez a Torsus partnere, a Werkemotion tervezőcsapatának munkája is hozzájárult. Az elismerésen kívül a gyakorlati alkalmazás is a Praetorian keménységét és megbízhatóságát bizonyítja, ezt választották ugyanis két éve az ukrán nagykövetségi delegáció szállítására.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?