Önvezető autókkal végeztek rekordkísérletet hazánkban

Közel 300 kilométeren ment 9 önvezető Tesla szombaton

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyíregyházáról Zsámbékra autózott - Autopilot - üzemmódban 9 darab Tesla Model S az elmúlt hétvége szombatján.


Nem csak azért különleges a Tesla Model S, mert tisztán elektromos hajtású, hanem azért is, mert méretéhez és több mint 2 tonnás tömegéhez mérten nagyon komoly menetdinamikát képes adni, ráadásul akár önmagát is képes elvezetni. Autopilot üzemmódban nem csak a sávtartója és távolságtartós tempomatja működik, akár előzni is képes. A Marso és a Tesla élményvezetés által múlt hét szombatra szervezett rekordkísérlet keretében 9 darab Model S Nyíregyházáról Zsámbékra autózott, az M3, M0, M1 autópályákon, s a sofőrök csak akkor avatkoztak be, ha azt az autó kérte. Autópályán így igen hosszú távokat képesek elmenni a Teslák, még akár le is térnek a szükséges lehajtónál, a végén lévő STOP-táblánál pedig megállnak.
Hirdetés

A rekordkísérlet során volt sofőr, aki kártyázott az autóban. Hazánkban egyébként jogszabály szerint is van mód az önvezető autók közúti tesztelésére, de fontos tudni, hogy bár a technika már ott tart, hogy az autók tényleg akár elvezethetik magukat, a felelősség egyelőre mindenképp a sofőré. A szombati teszt során nem történt baleset, a rekordkísérletet a szervezők sikeresnek tartották - az biztos, hogy hazánkban ennyi önvezető autó, ilyen távot és egyszerre, most először tett meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?