Önvezető Ladával kísérleteznek az oroszok

Az orosz állam fejleszti az önvezető technológiát, amit egy Lada Vestán próbálgatnak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Attól egyelőre nem kell félni, hogy a Ladák lenyomnák a Teslát, de néhány év múlva saját önvezető rendszere lehet az oroszoknak.

Kézzelfogható közelségbe kerültek az orosz önvezető autók, amit érdekes módon nem egy autóipari óriás, hanem az állam finanszíroz. A technológia fejlesztéséért a NAMI, azaz az orosz állam autóipari kutató cége felel, akik az önvezető rendszer teszteléséhez stílszerűen egy Ladát választottak, az autó jelenlegi tudásáról pedig egy videót is közzétettek. A Vesta ugyan nem a sűrű forgalomban próbálgatja a képességeit, hanem egy parkban, de a gyorsítást, lassítást és kanyarodást már egyedül is megoldja. A fejlesztés meg az elején járhat, ezért is ülhetnek többen az autóban, a sofőr keze végig centikre van a kormánytól, ha esetleg be kellene avatkozni.
Hirdetés
A Vesta gyárilag nem rendelkezik önvezető képességgel, így az autó tetejére kamerák és radarok sokaságát szerelték, amik háromdimenziós képet alkotnak a környezetről. Ennek köszönhetően az 1,6 literes automata Lada már képes megoldani az egyszerűbb szituációkat, mint ahogy az a videón is látható. Az intézet eddig 172 millió forintot költött a fejlesztésére, de még messze a vége. Előreláthatólag három évig tart a rendszer tökéletesítése, de ezt követően állítólag bármelyik automata váltós autó önvezetővé tehető az orosz technikával.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?