Őrangyal a kanyarban

Kisodródás ellen véd a Ford új rendszere

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még szabadalmaztatás alatt van a Ford legújabb balesetmegelőző rendszere, amely 2015-re már benne lesz a márka észak-amerikai SUV, pick-up és kisbusz kínálatának 90 százalékában.

Az Egyesült Államokban évente 50 ezer baleset következik be abból az emberi hibából, hogy a gépkocsivezetők helytelen sebességgel, túl gyorsan hajtanak be a kanyarokba, és elveszítik uralmukat a járművek felett. A Ford most olyan rendszeren dolgozik, amely felismeri a túl nagy tempót, és nagyon rövid idő alatt képes csökkenteni az autó sebességét, hogy az ne sodródjon le az útról. A jelenleg szabadalmaztatási eljárás alatt lévő Curve Control működésének lényege, hogy méri a jármű kanyarodási sebességét, s ezt összeveti azzal, hogy a vezető milyen gyorsan szeretne kanyarodni. Amikor a jármű kevésbé fordul be, mint ahogy szeretné - azaz az orrát tolja kifelé, más szóval alulkormányzottá válik -, akkor a kanyarstabilizáló rendszer beavatkozik: a vezetőtől függetlenül minden keréknél pontosan adagolja a fékerőt, hogy ezzel is segítse a hagyományos menetstabilizáló fékezési manőverét.

Az Egyesült Államokban évente 50 ezer baleset következik be abból az emberi hibából, hogy a gépkocsivezetők helytelen sebességgel, túl gyorsan hajtanak be a kanyarokba...


A Ford AdvanceTracR és RSCR-re (borulásgátló és stabilizáló rendszer) épülő kanyarstabilizáló rendszer érzékelői mérik a sodródási rátát, a kanyarodási sebességet, a keresztirányú gyorsulást, a keréksebességet és a kormányzási szöget, amely ezen adatok alapján így másodpercenként mintegy száz számítást végez. A kanyarstabilizáló rendszer széria felszerelésként mutatkozik be a hamarosan megjelenő új Explorer terepjáróban, 2015-re pedig már a vállalat észak-amerikai crossovereinek, SUV-jainak, pick-upjainak és kisbuszainak 90 százalékában megtalálható lesz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?