Öreg és duci bábukat a töréstesztekhez?

Amerikai töréstesztek: elhízott, idősödő embereket mintázó bábuk jönnek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A töréstesztekhez használt bábuk amerikai gyártója rájött, szélesíteni kell a használt modellek körét. Öreg és duci bábuk jönnek.


Bár a hír forrása Amerikai,de nem csak amerikai sajátosság, hogy a társadalom elöregszik, és hogy egyre több a túlsúlyos polgár. Vizsgálatok bizonyították, hogy egy idősebb ember sokkal jobban ki van téve egy autóbaleset hatásainak. Az Európában is használt töréstesztbábuk, a dummyk amerikai gyártója a Humanetics fejlesztésével keresi a megoldást a problémára. Amerikai adatok szerint a hatvan év feletti, baby boom generáció tagjai jórészt sajnos túlsúlyosak. Emiatt egy baleset során a petyhüdt testüket sokkal durvább erőhatások érik, és a túlsúly miatt nem maradnak a becsapódáskor az autó ülésében, hiába használják a biztonsági övet.
Hirdetés

A Humanetics eddig is gyártott 120 kilós tesztbábút, de terveik szerint egy idősebb ember kevésbé ellenálló testéről mintázott modellt is ki fognak fejleszteni. Felméréseik szerint a túlsúlyosok körében 78 százalékkal nagyobb a balesetei halál esélye. Egy ütközés során az 50 év felettiekre 20 százalékkal veszélyesebbek a fellépő erőhatások, mint a fiatalabbakra, 80 év felett meg 40 százalékkal magasabb egy komoly baleseti sérülés esélye. Ha minden jól megy már egy év múlva készen lehet az idős ember modellje, amivel a közlekedésbiztonsági szervezetek (Euro NCAP, IIHS, NHTSA) kiegészíthetik a meglévő bábukészletüket. Az áruk persze nem lesz alacsony, egy újabb példány ára 500 ezer dollár (121 millió forint) is lehet, ám a biztonság sosem volt olcsó.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?