Orosz jégen csúszó kamion kerülte el a legmázlisabb sofőrt

Szabálytalanul kezdett előzésbe, figyelmeztetést kapott

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem akármilyen figyelmeztetést kapott egy vakmerő előző: majdnem ledarálta egy kamion.

Oroszországban majdnem minden megtörténhet, ezért ott sokan alkalmaznak az autózás minden pillanatát rögzítő videokamerát. Ez azonban sokszor arra szolgál, hogy a sofőr hibáira is rávilágítson. Így van ez most is, bár szerencsére a kamera memóriakártyáját nem egy konzervdoboznyi méretre roncsolódott autóból kellett kimenteni.A feltehetően amerikai Michael Bay megúszta azt a vészhelyzetet, amit részint saját magának is köszönhetett. Jól láthatóan havas országúton haladt egy teherautó mögött. Előzésbe kezdett, majd amikor kibújt az említett teherkocsi mögül, már azt látta, hogy a szemből érkező, szintén előzésben lévő nyerges vontató - vélhetően a kormányt a riadalomtól megrántva - pótkocsijával keresztben csúszik felé. Szerencséje volt, hogy az általa előzni kívánt teherautó a havas útpadkára húzódott, ezért ő is vissza tudott térni saját sávjába, és ha csak az utolsó pillanatban is, de a szemből érkező hatalmas kamion szintén visszatért sávjába.
Hirdetés
Piszok nagy mázli, az egyszer biztos! Érdemes elgondolkozni: valóban érdemes, pláne csúszós úton egy nem belátható előzésbe belekezdeni!?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  KRESZ szerint nem kell megfelelő követési távolságot tartani ha az autóval épp előzéshez készülünk.Egy havas úton azonban erősen ajánlott!
  A kisteher lehúzodott..ja, az irányjelző meg dísznek van.Fék, és húzott oldalra..10-ből 10 vezető mire gondolna?Kerülj ki wazeee..nem?
  Ha van megfelelő távolság akkor a hátsó autós látta volna a kék vasat szemből…

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  Ez egy ezredmásodpercen és a többi résztvevő jóindulatán múlt!
  Még nekem is leizzadt a tenyerem, miközben a képernyőt néztem!
  Ez a nap az autós második születésnapja.
  Tibor

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  Több hibázás is van. A legfontosabb a követési távolság be nem tartása. Lehúzódik a kisteher, ezt kicsit későn észlelve az autós húzódott befelé elkerülve a kisteherrel valóütközést, végig hallani az ABS-t.
  Ez a szituáció nem következik be ha a profinak mondott kamionos nem kezd előzni…

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  ez pontosan így van!
  nem szabad pánikba esni ha megcsúszik a kocsi fékezés közben, hanem a féket azonnal elengedni, finom kormányzással próbálni irányban tartani.Ha hátsó kerekes a kocsi akkor finom gázadással lehet ebben segíteni.De ezt nagyon sokat kell gyakorolni.Nekem 6 évig volt 100lóerő feletti hátsókerekes kocsim amin szerencsére tudtam gyakorolni réten, focipályán, bitumenes üres parkolóban stb….
  Eddig egyszer volt hogy hasznát is vettem, ugyanis egy 90 fokos kanyar előtt csúsztam meg (30 méterrel előtte 50-nel), de nem lett volna belőle gáz mert egyenesen is ment tovább az út.Hiába tekered ki a kormányt miközben csúszol semmi nem történik.Ahogy leszállsz fékről óvatosan ellenkormányzol kicsit, visszakapcsolsz és már lassul és irányba is áll a kocsi.Csak nem szabad pánikba esni.Bevallom én is kb 6-8 méter csúszás és hiábavaló kormányzás után kapcsoltam hogy hogy mit is kellene tenni.Hát igen, a gyakorlat hiánya…

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  Erről, és hasonló esetekről a mi véleményünk: [url]http://hungarokamion.hu/2011/12/17/ha-mar-sodrodva-csuszik-a-jarmuved-soha-ne-fekezz/[/url]

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  “hát én azt modom hogy az előzéshez 3 fontos dolog kell 1 baromi erős autó 2 tökéletes tapadás 3 versenyfékek ha visszakozni kell akkor azt kényelmesen tehesse meg az ember halálfélelem nélkül”

  A 4 fontos dolog előzésnél:
  Megfelelő sebességkülönbség (20km/h a két autó között)
  megfelelő távolság a szembe jövő autótól
  A KRESZ ne tiltsa az előzést.
  Az előzéssel ne lépd túl a megengedett sebességhatárt.

  Tehát minek a baromi erős autó? Ha ezt mind felméred akkor nincs baj.A baj épp ott kezdődik amit te felsoroltál.
  Baromi erős autó, hogy azt hidd rövidebb úton is tudsz előzni.
  Versenyfékek és f@sza tapadás neked hogy azt hidd ha neked sikerül megállni 20 méteren akkor a szembejövőnek, előzendő autónak is sikerül egy veszélyhelyzetben.
  Gratulálok hogy pont az agyad hagytad otthon..

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  Én úgy láttam hogy a kamion sofőrje talán későn vette észre a hókotrót, és kivágott mellé, majd gyorsan vissza is “szedte” a kormányt, ettől meg még jó úton is bebicsaklik a nyereg, pláne ha tele is van a puttony.
  De szerintem minden országban tiltja a KRESZ a hókotró előzését ha éppen “dolgozik”.A kisteherautó soförje tette amit tudott, más kérdés hogy az elakadásjelzőt használhatta volna közben, de erre nem sok ideje maradt, viszont ABS-es volt a kocsija 🙂
  Szegény személyautós meg csak nézett mikor jött szembe a kék vas.Nem előzni, hanem kerülni akart szerencsétlen 🙁

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  Ha a cikk írója jobban megnézte volna a videót, akkor láthatta volna, hogy a kamionos volt a figyelmetlen és előzéskor még a hókotrót is megtolta a vontatmányával. A kis teher csak félre húzódott és a kis követési távolság miatt a mögötte haladó kocsi csak mellette tudott megállni. Szóval a kamionos volt szabálytalan és csak a szerencsén és a kis teher előrelátása miatt nem történt nagyobb baj.

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  A kamion sofőrje annyira volt profi, mint aki “pinball” módban játszott a pótkocsival. (ha jobban megnézzük 0:18-tól, akkor látszik, hogy már a “dupla előzéses” szitu előtt levette a hókotrót is, a másik oldalon pedig a szalagkorlátot ami úgymond megmentette a további bajtól)

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  A cikk iroja nem tudja hogy mit beszel..A kisteherato nem azert huzodott le hogy az ot elozo szemelyauto visszaterhessen a savba hanem mert o mar latta hogy a szembol erkezo kamion olyan kikerulesbe kezdett(egy hokotro szabalytalanul az ut szelen parkolt) ami ketes kimenetelunek tunt.Egyebkent a szemelyauto nem keszult elozni hiszen a sajat oldalat el sem hagyta csak azert kezdte kikerulni a kisteherautot mert az felrehuzodott.ez egy dupla hiba volt amit a kamionos es a szemelyauto soforje kovetett el.Tipikus…Ha a szemelyauto tartotta volna a kovetesi tavolsagot akkor latta volna idoben o is hogy mi tortenik es siman felrehuzodhatott volna..

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  vidi 500
  igazad van én is ezt írtam a tapadás a legfontosabb lehet 10000000 lóerő is az ha nem tapad olyan mintha nem is lenne. egyébként én téli vezetést is oktatnék a tanuló sofőröknek mert szegények sajnos gyakran a saját és mások kárán tanulnak meg télen vezetni

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  Így is fel lehet fogni, bár az adott helyzetre, vagyis havas jeges úton való közlekedésre az érvényes, hogy “elfogynak a lóerők”, megszűnik a tapadás, ezáltal versenyfékek sincsenek.

 • 2017.10.31. at 06:40
  Permalink

  hát én azt modom hogy az előzéshez 3 fontos dolog kell 1 baromi erős autó 2 tökéletes tapadás 3 versenyfékek ha visszakozni kell akkor azt kényelmesen tehesse meg az ember halálfélelem nélkül

Vélemény, hozzászólás?