A weboldalunk külső szolgáltatója karbantartási munkálatokat végez szerverein július 25 23:30 és július 26 06:00 óra között. A karbantartás érintheti az oldal szolgáltatásait és elérhetőségét ez idő alatt. Megértésüket köszönjük!

Orvosilag ajánlott az utastér takarítása

A nyilvános WC-knél is veszélyesebb az autók utastere

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy brit felmérés szerint az autók utastere az egyik létező legveszélyesebb baktérium-tenyészet lehet. Takarítani kell!

[kepallojobb=442720]Általában nem koszosak, mégis temérdek baktériumot hordozhatnak az üléskárpitok[/kepallojobb]
A brit B&O szupermarket-hálózat tanulmánya szerint az autók kormánykerekén, váltókarján és háttámláin akár 700 különböző baktérium, 42 baktérium/négyzetcentiméter sűrűséggel tanyázhat. Ez az érték főként annak tükrében ijesztő, hogy a britek szerint nyilvános WC-ikben is mindössze 6,45 a károkozók előbbi aránya. A naponta többször végigtapogatott beltéri elemek, vagy a tömegközlekedési eszközök, orvosi várótermek székei után az utasok ruhájával érintkező ülések kiváló élőhelyek a baktériumok számára – kiváltképp, ha azok a természetes bőrrel burkoltak és főként, ha időnként még az autóban étkezésből származó morzsák is éltetik őket. Ezért aztán Ron Cutler, a londoni Queen Mary University orvos-biológiai igazgatója szerint kiemelten fontos, hogy mindenki rendszeresen tisztítsa autójának belterét!
Az angol közvélemény-kutatás szerint minden harmadik autós elismerte, hogy évente legfeljebb egyszer foglalkozik autótakarítással, 10 százalék pedig bevallotta, sosem gondolt még erre. A tanulmány szerint a csomagtér még az utastérnél is több károkozót tartalmazhat, hiszen oda akár a pályaudvarokon végiggördített bőröndök és egyéb fokozottan koszos holmik is bekerülhetnek, így ott a négyzetcentiméterenkénti baktériumarány az ezret is elérheti, amennyiben ott esetleg állatokat, például kutyákat is rendszeresen szállítanak.
Az autó takarítása természetesen nem csak egészségügyi szempontból fontos, a gusztusosabb, illatosan tiszta autóban utazni is sokkal kellemesebb és eladáskor is jelentős értéknövelő a tiszta beltér. Nem csak az új vásárlónak, magunknak is érdemes megadni azt az örömöt, hogy mindig újszerű autóban utazhassunk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 16:33
    Permalink

    Az EzWash cég Budakalászi Cora parkolójában barátságos áron, Környezet barát anyagokkal takarították ki az autót kívül és belül. Még a szellőzőket is át fújják forró gőzzel, de mindent lehet kérni. Félévente megéri:) Sőt, a Lurdi házban van lehetőség az utastér csíramentesítésére is.

  • 2017.10.31. at 16:33
    Permalink

    Én nem használok antibakteriális szereket.De alaposan takarítom az autóm,sűrűn tisztítom a kárpitot és a szőnyegeket habbal,majd atkaölő szerrel fújom át.A műanyagokra nedves szélvédő tisztító kendőt használok,erősebb szennyeződés esetén van mélytisztító habom,vagy ablak pucoló.Nem hagy csíkot,foltot,és nem lesz gagyi szilikonos sem.A résekből én is ecsettel segítek rá a porszívóra,a port statikus elektomossággal töltött száraz kendővel szedem össze,ezt még németben vettem,kár hogy itt nem találok ilyet.Nem lesz csíramentes az autóm,de tiszta.

Vélemény, hozzászólás?