Összegyűlt a félmilliárd dollár a kínai luxus SUV gyártásához

A Byton nevű startup autógyártásba kezdhet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy kínai startup az év elején bemutatta autógyártási terveit, amelyhez befektetőket keresett. A szükséges pénz már össze is jött, így hamarosan elkezdődhet egy új ázsiai luxus SUV gyártása.


A Byton januárban fedte fel a nyilvánosság előtt első jármű-koncepcióját, amely annak ellenére, hogy egy kínai startupról beszélünk, globális összefogás eredménye. A tervezésben ugyanis részt vettek német mérnökök, illetve az amerikai Szilícium-völgy koponyái is.
Hirdetés

A luxus szabadidő-autóba a Byton a mobiltelefonok világából ismerős technikát álmodott. Például arcfelismeréses azonosítást, amely után az autó automatikusan nyitja az ajtókat, ám emellett még betölti a tulajdonos kedvenc, alkalmazásait, beállításait és persze zenéit is. Kétféle változatot is terveztek az első járművükből egy, illetve két villanymotorral. Mindkettő esetében 500 kilométer feletti hatótávot ígérnek.

Az autó megépítéséhez és sorozatgyártásának beindításához azonban hiányzott a tőke. Végül szakmai befektetők látták meg a fantáziát a járműben és összedobtak félmilliárd dollárt az induláshoz. Többek között a FAW csoport, valamint az akkumulátorokat gyártó CATL nyúlt mélyen a zsebébe. A tőkeinjekció után semmi akadálya, hogy 2019 év végére elinduljon az értékesítés, amennyiben idén sikerül gond nélkül befejezni a prototípus tesztelését. 2020-ra már az exportban gondolkodnak és Európát is megcéloznák. Itt valószínűleg 11 millió forint körüli áron forgalmaznák az autót, amelynek alapjait felhasználva egyterűt és szedánt is szeretnének gyártani. Állítólag még ezen a héten meg is mutatják a második koncepcióautójukat.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?