Összetörték az autódat? Ne mozdítsd, amíg nem papíroztatok!

Megtörtént, tanulságos eset - baleset esetén is légy bizalmatlan

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jóhiszeműnek lenni sajnos nagyon nem jó bolt - erre világít rá egy tegnap óta a Facebookon terjedő, tanulságos történet.

Már több forrásból is feltűnt az alábbi történet a Facebookon, 13 óra alatt csaknem 2900 megosztást kapott a bejegyzés, mely szerint tegnap (2015. július 29-én) egy hölgy Chevrolet Aveójába ütközött egy fekete terepjáró hajnali 4:45-kor Budapest XVII. kerületében, majd az azt vezető hölgy javasolta, hogy ne tartsák fel a forgalmat, húzódjanak félre, s míg a károsult autó lehúzódott, ő elhajtott a helyszínről. Természetesen keresik a szemtanúkat, bízunk benne, hogy lesz, aki látott valamit, esetleg egy rendszámot is, de a történetnek van tanulsága is. Amennyiben bármilyen balesetbe - főként gyanúsnak tűnő enyhébbe keveredünk, bizony bizalmatlannak kell lenni!
Hirdetés

Léteznek ugyebár az eleve a rablásra hajtó koccanások. Ezért fontos, hogy csakis úgy szálljunk ki az autóból, hogy annak kulcsát magunkhoz vesszük, s az autót bezárjuk. Lehetőség szerint a telefonunkat is vegyük magunkhoz, s rögtön kezdjünk el fotózni, azaz dokumentálni. Nem árt baleseti bejelentőt és tollat az autóban (könnyen elérhető helyen) tartani, s azokkal együtt kiszállni, de a legfontosabb, hogy a másik (vétkes) fél autóját, rendszámát rögzítsük. További alapszabály, hogy az autókat addig nem érdemes mozdítani, amíg papíron nincs rögzítve az eset, nem ismerte el a károkozó (írásban is) a felelősségét. Amennyiben ugyanis nincs megegyezés, akkor rendőrt kell hívni, s ő fog dönteni, vagy ő fogja rögzíteni a nyomokat, hogy azokból később eldönthető legyen, hogy ki volt a vétkes.
Mondom mindezeket részint saját tapasztalatból, hiszen saját magam is futottam már bele olyan esetbe, ami ellen az előre figyelő fedélzeti kamera sem védett volna. Még egyetemista koromban mentem haza éjfél körül edzésről, életem első autójával, az 1993-as Daihatsu Cuoréval, első helyen álltam egy lámpánál, majd jött hátulról egy Fiat Tipo (azaz belém futottak...). A srácok elismerték a hibát, de mondták, hogy náluk nincs papír, én pedig balga módon csak a balesetei bejelentőt tartottam kézközelben, tollat nem, azt keresgéltem a fedél nélküli kesztyűtartó-polcon. Ugye mondanom sem kell, hogy kihasználták a menekülési lehetőséget? Külsérelmi nyom nem látszódott a fényezetlen, ám masszív lökhárítón, alatta persze gyűrődött a hátfal, szakadt az illesztés. Telefonáltam a rendőrségre, ahol a diszpécser az együttérzés teljes hiányával közölte, hogy amennyiben gondolom, bemehetek hozzájuk néhány órára, hogy feljelentést tegyek, de annak nem lesz semmi eredménye. Ez persze már legalább 10 évvel ezelőtt volt, bízom benne, hogy ma már a kamerák többet látnak, s a fenti Chevrolet károkozója meglesz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  Van amikor tényleg gáz a dolog. Nos belementek, eltört a hátsó sárhányó. Az ok: Keresztben jött egy mentőautó, és a zöld lámpa dacára fékezve megadtam az elsőbbséget. A szirénázó autó el, és vita sokáig, miszerint a másik fél azt állította nem is jött mentőautó… Tipikus dolog, bizonyítani az elszáguldó mentőt utólag nem lehet, tanúskodni senki nem akar. Végül bírósági eljárással és mentőknél történő nyomozás beígérésével megerősített érvelésre aláírta a kárbejelentőt.
  Ilyenkor jó dolog, ha a vétlen kocsiban többen ülnek!

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  A rendszamot kell mar a legelejen nezni. Lehet hogy megallas nelkul el fog hajtani a karokozo. Rsz alapjan elo tudjak venni az uzembentartot. Mielott valaki belemkot elmondom hogy volt alkalmam eloben tapasztalni: a masik nekemjott, kiszallt fenyegetozni majd elhajtott. Hivtam az ugyeletet, bemondtam a rendszamot es a helyszint, kijottek, heyszineltek, meghalgattak a tanukat, lekerdeztek a kocsi es a tulaj adatait, majd ejjel kimentek es eloallitottak a sofort. Tanuk sem artanak, forgalmas es bekamerazott helyek elonyben.

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  Mindig megelőzöm a cselezést, volt hogy eliszkolt, de utolértem, mert beijedt és később megállt; volt hogy “majd később megírjuk” “meg nem is látszik semmi”.
  Azzal kezdem: kiszállok, fotó sérülésről, rendszámról, ha ő a hibás és 1 percen belül nem tölti a kéksárgát (adatokat figyelem), akkor szólok hogy rendőrt hívok, de akkor őt meg is büntetik, főleg ha elhagyja a helyszínt.

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  dehogy veszik figyelembe…ha a bíróságon egy feleség beperli a férjét mert veri, majd visszavonja hogy hát mégsem veri, akkor ennyi volt a per…hiába a férj kényszerítette hogy vonja vissza a vallomását..ezt már megint külön kell bizonyítani de hogyan ha a feleség azt mondja mégsem történt semmi..hiába a monokli vagy a törés…

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  [i]Bármi vissza lehet vonni, egy vallomást is. Ez semmit nem jelent.[/i]

  Ez nem a legjobb párhuzam, a vallomást technikailag valóban vissza lehet vonni, de attól még figyelembe veszi és bizonyítékként tekinti a nyomozóhatóság és a bíróság is.

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  A múltkor engem is megszívatott egy emberszerű lény, egészen hasonlóan. Miután belém jött mondta, hogy ne tartsuk fel a Hungária forgalmát, álljunk félre. Majd valahol a Zászlós utca környékén félreállva derült ki, hogy legalább két negyedéve nincs befizetett biztosítása! A legszebb, hogy az Országos Mentőszolgálattal takarózott, piros OMSZ-es ruha volt rajta, OMSZ dzseki a vezető ülésen, gondolom így kevésbé zaklatják a rendőrök, mégis csak egy mentős, ha mint autós egy mocsok is…

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  Múltkor engem is megszívatott egy emberszerű lény! Hasonló indokkal álltunk félre, hogy ne a Hungária forgalmát tartsuk fel, majd valahol a Zászlós utca környékén megállva kiderült, hogy a komának még befizetett biztosítása sincs! A pofátlanság pedig az, hogy közben az Országos Mentőszolgálattal takarózott: OMSZ ruha volt rajta, OMSZ dzseki az ülésen, gondolom így kevésbé zaklatják a rendőrök.

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  A szöveg értelmezése mindig is problémát okozott nálad. 🙂

  Bármi vissza lehet vonni, egy vallomást is. Ez semmit nem jelent.
  Én ráírattam, hogy a felelősségét elismeri és nem is volt semmi gondom a biztosítónál.
  Csak a jellemtelen emberek hazudoznak össze vissza. Szerencsére nem mindenki az. 😉

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  Este a cicamica megkérdezte apát, elmehetek a barátnőimmel koktélozni , vagy pasizni vagy dugni vagy akármi. Iszogatás stb. piásan hajnalban hazafele belerongyolni egy idegenben nem jó ómen. 1. részeg volt
  2. apu mit fog szólni, hogy összebarmoltam a 15 éves fostalicska x 5-t.
  3. hazamegy kijózanodik majd jelentkezik a rendőrségen, hogy nagyon megíjjedt meg fenyegetve érezte magát stb. stb. de most már kész vállalni a felelősséget.

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  Ilyen esetekben a következő a teendő:
  1) Ha a nagy fekete izéből kiszáll a hölgy(vagy az úr)már az első pillanattól ordítsunk vele,mint a sakál!
  Ettől sokan ledermednek,összezavarodnak.Akkor is tegyünk így,ha esetleg mi vagyunk a hibásak.
  2)Rögtön kezdjünk el fenyegetőzni a kapcsoltainkkal(képviselő,rendőr,államtitkár stb)…ez 10 ből 8 szor beválik ebben az országban.
  3)Ha nagyon szökdösni akar,igyekezzünk elkapni még mielőtt elindul és gyengéden csapjuk a fejét az ajtóhoz,motorházfedélhez.
  4)Ha már elindult vágjuk utána a legnehezebb tárgyat amit észreveszünk(szegélykő,féltégla,betondarab)
  Ezzel ugyan nem állítjuk meg,de a látványos sérüléssel a kocsiját könnyebb lesz azonosítani.

  Remélem segítettem,hogy Magyarisztánban is mindenki nyugodtan autózhasson 🙂

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  Azért a kéznél lévő baleseti bejelentő sem életbiztosítás. Nálam volt, a kesztyűtartóban, rajta persze különböző tárgyak. Amikor szükség volt rá, erre nem gondoltam (gondolkozik az ember ilyenkor?), kitöltöttük, és megdöbbenve láttam, hogy az indigós rész teljesen használhatatlan. Szerencsére a másik fél együttműködő volt, de a kellemetlen helyzetet tovább rontotta. Szóval kesztyűtartóba NE!

  Egyébként ha a másik autós rendszáma adott a rendőrség elég sokat tud kezdeni a két autó sérülésének az összehasonlításával.

 • 2017.10.28. at 14:53
  Permalink

  Nem szép dolog ez! Ha kárt okoztunk akkor vállaljuk a felelősséget, kivétel persze ha az nem a mi hibánkból történt. Abban az esetben ne hagyjuk magunkat ha ránk akarják kenni. Ha két normális sofőrrel történik ez ilyen problémák fel sem merülnek, az esetek 99,9%-ban egyértelmű ki a hibás.

Vélemény, hozzászólás?