Otthon akár ingyen is tölthető a villanyautó!

Fizetett hirdetés

Villanyautó töltés otthon, napelemmel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az elektromos autók vásárlásakor sok esetben a környezettudatosság és a pénzügyi megtérülés a fő motiváció. Ugyanez lehet érv a napelemrendszer telepítéséhez is.

Környezettudatosság és megtérülés - a villanyautókat egy napelemes rendszerrel kombinálva mindkettőre tökéletes megoldást találunk. Gyorsabb a megtérülés, hiszen nem fizetünk sem az üzemanyagért, sem az áramért, és ingatlanunk, illetve járművünk is megújuló energiával fedezi szükségleteit.
Hirdetés
Sok közös vonás van a villanyautósok és a napelemet telepítők között. Mondhatjuk rájuk, hogy az innovációk korai adoptálói, szeretnek kipróbálni új, izgalmas technológiákat, törődnek a környezetvédelemmel, szeretnék csökkenteni szén-dioxid kibocsátásukat és legfőképpen tudatosan igyekeznek bánni pénzügyeikkel.

Aki egy zöldrendszámossal szeret spórolni az üzemanyagon, a szervizelés és üzemeltetés költségén és a parkoláson, az minden bizonnyal a villanyszámláját is szívesen csökkentené, vagy lenullázná.

Az elektromos autót használók egy része már most is szolár (azaz napelemes) rendszerrel tölti villanyautóját és az otthona áramigényét is ezzel szolgálja ki. Az energiaárak emelkedése biztosra vehető, így a befektetések megtérülése idővel még inkább javulni fog. 2021 januárjától csak BB besorolású (közel nulla energiaigényű, azaz legalább 25%-ot megújuló energiából fedező) ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, ezért ha valaki építkezik, vagy építkezésben gondolkodik, annak mindenképpen érdemes napelemes rendszert telepítenie, hogy megfeleljen az előírásoknak.

Szintén 2021 januárjában indul a lakásfelújítási támogatás, mellyel a felújítási költségek fele, de maximum 3 millió Ft támogatás igényelhető. Kérjen most ajánlatot, és kezdjük el már most előkészíteni napelemes rendszerét a támogatáshoz!

Napelem árajánlat fél perc alatt
Napelem kisokos
A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer az egyik legkényelmesebb napenergia hasznosítási mód napjainkban. A befektetés részei: napelemek, inverter, tartószerkezet, elektromos kábelek, szerelvények, áramszolgáltatói engedélyeztetés, kulcsrakész telepítés, pályázatmenedzsment. A napelemes rendszert érdemes az áramfogyasztáshoz igazodva megtervezni. Az egész évi villamos energia (kWh) fogyasztás ismeretében meg lehet határozni a napelemek számát, majd az ehhez szükséges invertert.
Az áramszolgáltatók az úgynevezett szaldós elszámolást biztosítják a napelemes rendszert létesítők számára azoknál a rendszereknél, amelyek 2023 végéig megkapják az engedélyt. Ez azt jelenti, hogy az áramszolgáltató egy módosított hálózati szerződést köt a fogyasztóval. Ezek után a villanyszámla azonnal 0-ra csökken! A leolvasás egy év múlva történik, amikor csak a termelt és a fogyasztott energia különbségét kell megtéríteni. (2024-től már egy másik, ún. bruttó elszámolás lesz érvényben, amellyel ugyan jelentősen csökkenthető, de nem lenullázható a villanyszámla.) Költség- és megtérülés számítás
Számításunkban egy átlagos családi ház 13-15 ezer forintos havi villanyszámlát fizet (évente 168.000 Ft), mely egy 4 kW-os napelemes rendszerrel váltható ki. A kulcsrakész rendszer nagyjából bruttó 1,6 millió Ft-ba kerül.
Hirdetés
Jelenlegi áramárakkal és rendszerhasználati díjjal kalkulálva 9-10 év alatt megtérül rendszerünk. A Solar Kit által forgalmazott napelemekre 30 év teljesítménygarancia vonatkozik, az inverterekre pedig 10 év termékgaranciát vállal a cég, mely akár 20 évre is meghosszabbítható. Karbantartással elég öt évente számolni, mely ideális esetben csak egy felülvizsgálatot takar. Támogatást igénybe véve ez a megtérülési idő természetesen jóval tovább csökkenthető.
Látható tehát, hogy a kezdeti költségek hamar megtérülnek, ezután pedig még évtizedekig pénzt hoznak a konyhára mindamellett, hogy környezetbarát módon, lokálisan termeljük meg az energiánkat. Ha a háztartásban van olyan autó, amivel naponta 50-60 km-nél nem többet közlekednek, akkor annak elektromosra cserélése is észszerű döntés lehet. Ha ennél több a megtett kilométerek száma, a napelemes rendszer még jobban megéri. Egy középkategóriás villanyautó fogyasztása éves átlagban nagyjából 17 kWh/100 km. Havi 1800 km használatot feltételezve ez 306 kWh extra energiaigényt jelent havonta, ami egy 3,3-3,5 kW-os napelemrendszerrel akár otthon, zölden is megtermelhető. Egy ilyen rendszer nagyjából bruttó 1,4 millió forint. Még egy nagyon takarékos autó esetén is legalább havi 50 ezer forintos az üzemanyagköltség, amit egy ilyen rendszerrel nullázni lehet. Tehát valamivel több, mint két évnyi normál tankolási költségből kihozhatjuk a villanyautót ellátó napelemes rendszert.
Hirdetés

Napelem árajánlat fél perc alatt
Meggyőző érvek napelemes rendszer telepítése mellett
Antalóczy Tibor, a Villanyautósok.hu főszerkesztője és tulajdonosa is a Solar Kit-et választotta, ebben a videóban mesél napelemes rendszerének megvalósulásáról, valamint a rendszer előnyeiről.
Számos érvünk van egy napelemes rendszer telepítése mellett:
 1. 0 forint villanyszámla első naptól
 2. Növekszik az ingatlan értéke, javul az energetikai besorolás
 3. Egyszeri befektetés, gyors megtérülés, 30 év teljesítménygarancia
 4. Ad-vesz mérőórával éves elszámolás, kiszámítható energiahozam
 5. Minimális karbantartási igény, későbbi bővíthetőség
 6. Lokális energiatermelés, kisebb függőség, CO2 kibocsátás csökkentés
 7. Okostelefonos távmonitorozás
 8. Széleskörű állami pályázatok, vissza nem térítendő támogatások

Solar Kit tipp
Válassza a Huawei invertereit 10 év garanciával, beépített Wi-Fi-s monitorozással, vagy a SolarEdge napelemenként optimalizált rendszerét 12 év garanciával. Napelemből kérje a monokristályos, 335 Wp-es, Tier 1 minőségű Risen Solar Jager Plus paneleket, 25 év garanciával.
Hirdetés
Nem kell önerőből finanszírozni
Spóroljon és valósítsa meg beruházását pályázati pénzből. Több pályázat és támogatás is elérhető lesz a közeljövőben magánszemélyek és cégek számára:
 1. 50%-os támogatás maximum 3 millió Ft-ig 2021 január 1-től
 2. Falusi CSOK támogatás, amit napelemes rendszerre is fel lehet használni
 3. Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését segítő támogatás – napelemes rendszerre is
 4. KKV-k támogatása Pest megye bizonyos járásaiban – napelemes rendszerre is

Kéz a kézben: Elektromos autó + Napelemes rendszer
Hazánkban jelenleg kb. 800-900 db nyilvános elektromos töltőpont található országszerte. Ez a szám folyamatosan bővül, azonban tavasszal bevezetésre került a fizetős töltési infrastruktúra, azóta az otthoni töltés egyre inkább felértékelődött. Sőt, az otthon töltés nem csak olcsóbb, de jóval kényelmesebb is. A villanyautó ugyanis tud valamit, amit a benzines nem: akár minden reggel "tele tankkal" indulhatunk útnak. Így nyilvános töltőt csak akkor kell keresnünk, ha hosszabb úttal tervezünk.

Az otthoni villanyautós töltők biztonsággal üzemelnek a házi napelemes rendszerről is! Nem szükséges plusz munka, sem a rendszerek külön összekötése.

A Solar Kit forgalmaz és telepít kifejezetten elektromos autókhoz fejlesztett napelemes invertert 2 az 1-ben megoldással, Ez egy innovatív napenergiás üzemmód révén, amely egyidejűleg kihasználja a hálózat és a PV (napelem) töltését 2,5x gyorsabb villanyautó töltést ígér, mint egy szokásos EV-töltő. Mindemellett modern okostelefonos applikáció, energiamenedzsment, monitorozás és extra védelmi funkciók tartoznak a kütyühöz. A beépített mérővel külön nyomonkövethető, így jól látható és ellenőrizhető az elektromos jármű energiafelhasználása is.
Hirdetés
Egy másik megoldás, hogy egy Huawei inverter mellé felszereltetünk az igényeinkhez illeszkedő fali töltőt. Mivel Magyarországon hálózatra tápláló szolár rendszerek terjedtek el, így nem kell aggódni, ha éjszaka töltjük az autót, amikor nem süt a nap, a 2024-ig telepített rendszerek esetében a szaldós elszámolás év végén összesíti a fogyasztás és termelés mértékét.
Összességében elmondható, hogy a napelemes rendszerek eljutottak arra a technológiai színvonalra és árkategóriába – a megfelelő iparági szabályozásokkal karöltve – hogy lendületes elterjedésüket lássuk az elkövetkező években. Árat kalkulálok fél perc alatt
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?