Ötven tonna mérgező légkondi-gáz került forgalomba Dél-Koreában

Izzadnak az autósok Dél-Koreában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hőség miatt megugrott a légkondicionáló-javítások száma Dél-Koreában, ezt használta ki a törvénytelen gázzal üzletelő vállalkozó.

Előre kell bocsátani, hogy annak nem kell izgulnia, aki Dél-Koreában gyártott autót vásárol Európában. A probléma egyedül azokat az autókat érinti, amelyeket már a garanciaidő-lejárta után vittek el klíma-javításra tizenegy, Seoul, Gyeonggi, Incheon és Busan városában található független szervizbe. Egy Lee nevű vállalkozó Kínából ötven tonna légkondicionáló-töltésre való gázt importált, és azt a vetélytársaknál 40-60 százalékkal olcsóbban adta tovább a már említett tizenegy szerviznek. A mérgező és korrozív anyagokat egyaránt tartalmazó gáz nagyon veszélyes, alig két hónap alatt képes teljesen tönkretenni a légkondicionálót, ezen kívül ha például cigarettával érintkezik, felrobban. A rendőrség becslése szerint 60 000 autóba kerülhetett az ócska gázból, amelyek várhatóan egy-két hónapon belül újabb javításra szorulnak. Az ötven tonna gázból 28 tonna hiányzik, ennyit töltöttek bele az autókba a április és június között. Valószínűleg azért vásárolták meg az olcsó kínai gázt az ügyben érintett szervizek, mert a legális gázt forgalmazók a nyár beköszöntével kétszeresére emelték áraikat – a rendőrség kartellgyanú miatt ez ügyben is eljárást indított.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?