Pad helyett képernyő lett az érintő – próbán a friss Lexus UX

Az ezerarcú Berlinben próbálhattuk ki a ráncfelvarrott Lexus UX SUV-t

Berlinben, azaz az ezerarcú városban tartotta a friss Lexus UX menetpróbáját a gyártó. Alternatív hajtásai valóban passzolnak a zsúfolt és sokszínű fővároshoz.

Berlin nem csupán Németország fővárosa, egyben a hidegháború jelképe is. Bár 1990 óta lakói már nem egy megosztott városban kénytelenek élni, az utcák zöme a mai napig mementóként emlékeztet arra, hogy a második világháborút követően Németország legyőzői, az amerikaiak, az angolok, a franciák és a szovjetek felosztották és ellenőrzésük alá vonták a várost. Míg nyugati része (ahol a brit, amerikai és francia felügyelet alá tartozó területeteken létrehozták a Német Szövetségi Köztársaságot) fejlődhetett, Keleti felét 1961-től 1989-ig az ikonikus és részint ma is látható fal a lehető legkeményebben szeparálta el és vetette vissza. Ma viszont a szabad gondolkodás, a különféle modern művészetek fővárosának is tekinthető Berlin, ami a második világháború után megmaradt részeit szigorúan őrzi, persze egyben mutatja az elmúlt bő fél évszázad nem túl szép építészeti megoldásait és a modernebb vonásokat is. Utcái zsúfoltak, így kiváló helyszínnek tarthatta a Lexus PR gépezete, hogy itt tartsák meg az 2019-es debütálása óta több mint 70 ezer példányban elkelt UX kompakt SUV frissített kiadásának menetpróbáját.
Hirdetés
Lexus UX - méretek
Hosszúság [mm]Szélesség [mm]Magasság [mm]Tengelytáv [mm]Csomagtér [l]
4495184015402640283-320
Az eddig is egyedi külsőn szinte nagyítóval kell keresni a változásokat, érkezett egy új szürke-árnyalat, továbbá a kerékjárati ívek korábban fényezetlen plasztik borítását is lefényezik már, de persze az utastér is kapott friss kárpitokat - és legfőbb újdonságként - új infotainment rendszert, 8 vagy akár 12,3 colos érintőképernyővel, ami a korábbi érintőpadot is nyugdíjazta. Megérkezett a "Szia Lexus" parancsra aktiválódó hangvezérlés és az online kapcsolatos navigáció is. Igaz, utóbbi Berlinben olyan rosszul tájékozódott az aktuális lezárások, forgalmi irányok kavalkádjában, hogy ismét beigazolódott, jobban járunk az akár vezeték nélküli (Apple CarPlay) telefontükrözéssel, amihez vezeték nélküli telefontöltés is dukál.
Hirdetés
Érdekes, hogy az eladások zömét adó "öntöltő hibrid" UX hajtáslánca nem változott, maradt a negyedik generációs hibrid, azaz a 2,0 literes benzinesen és alapesetben kettő, az összkerekesnél a hátsó kerekekhez rakott harmadik villanymotoron alapuló hibrid hajtáslánc maradt a negyedik generációs, azaz 184 lóerő rendszerteljesítményű. A benzinmotor 152 lóerőt és 190 Nm nyomatékot ad, az első villanymotor 109 lóerőt és 202 Newtonmétert, az (1,2 millió forintért adott) opciós hátsó 7 lóerőt és 55 newtonmétert (a harmadik villanymotor elöl, az e-CVT osztóműben található, az generátorként szolgál, illetve a benzines beindításáért felel). Elvével tehát a friss Corolla és a Corolla Cross jobb hajtásláncot ad, ám hogy azok valóban finomabbak-e (ami azért tippelhető), azt leginkább egy közös próba derítheti majd ki. Most 50 km/óránál nemigen tudtunk gyorsabban haladni Berlinben, átlagtempónk pedig 25 km/óra körüli volt. Kijött persze, hogy ebben az araszolós forgalomban hálás dolog a hibrid hajtáslánc, de ez önmagában nem újdonság. Ahogyan arról már beszámoltunk, ha a hibrid és a nálunk nem kínált csupán benzines UX hajtáslánca nem is változott, a tavaly piacra lépett UX 300e jövő tavasztól jelentősen (54,3-ról 72,8 kWh-ra) növelt kapacitású lítium-ion akkumulátort kap majd, amivel hatótávja 40%-kal, 450 kilométerre is nőhet. A hajtáslánc ott sem változik, az első kerekeket hajtó villanymotor 204 lóerős, 300 Nm nyomatékú marad. A többi UX esetén tényleg az infotainment a legnagyobb újdonság, az Lexus legkisebb SUV-ja amúgy szinte változatlan. Nem egész 4,5 méteres hosszával és 2,64 méteres tengelytávjával egyszerre városbarát és akár 4 felnőttet is befogadó utasterű, fronthajtással 320, az e-Four összkerékhajtással azonban csak 283 literes csomagteret adó. Továbbá árával és gazdag felszereltségével is mutatja, hogy a prémiumszegmens versenyzője. Bázisverziója is 17 colos alufelnis, LED fényszórós, távolságtartós tempomatos, kétzónás automata klímás, 15,25 milliós alapárral.
Hirdetés
A kínálatba újdonságként érkezett F Sport ellátmány adaptív lengéscsillapítást is hozott, továbbá nem csak első, hanem hátsó toronymerevítőt is kap. Hogy ez mennyit dob vezethetőségén, azt egyelőre tényleg nem volt módunk megismerni, annyira korlátozott körülmények között próbálhattuk csak ki az újdonságot. Azt az újdonságot, ami egyébként már egy ideje rendelhető is, első hibrid példányaival pedig decembertől már érkezik is a kereskedésekbe. A friss elektromos verziók pedig majd jövő májustól várhatók, hogy mennyiért, azt egyelőre nem tudni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?