Pályanapra járni jobb mint konditerembe az Abarth szerint

Egy pályanap kétszer olyan boldoggá tehet, mint egy kardió edzés

Brit tudósok bebizonyították, de tényleg! Méghozzá azt, hogy milyen jót tesz egy pályanap a testnek és a léleknek.

Az Abarth és a brit Loughborough Egyetem közös kutatás során tárta fel, hogy egy jó csapatás jobban javítja a hangulatot, mint egy edzőtermi edzés. "Mondani sem kell már, hogy a fizikai aktivitás mennyire fontos, nem kizárólag az ember fizikális jólétének biztosítása érdekében, hanem érzelmi állapotának szempontjából is" - mondta Dr. Dale Esliger, a Loughborough Egyetem digitális egészségüggyel foglalkozó kutatója, aki a kísérletet vezette. "Arról azonban sokkal kevesebbet tudunk, hogy a vezetés - konkrétan a versenypályán - hogyan hat az egyén hangulatára." Ezért döntöttek úgy, hogy az Abarth-tal közösen megpróbálják pontosan megmérni. A kutatócsoport különböző szenzorok segítségével vizsgálta az arckifejezéseket, a pulzusszámot, valamint orvosi karórát és egy önértékelő kérdőívet adott a résztvevőknek, hogy mérjék a hangulatukat egy versenypályás vezetés és egy edzés után.
Hirdetés
"Az előzetes adatok azt mutatják, hogy bár mind a pálya, mind az edzőtermi tevékenység pozitív érzelmi hatásokat váltott ki, kétségtelenül a versenypályán vezetés izgalma volt az, ami elsődlegesen javította a résztvevők hangulatát" - mondta Esliger. A tanulmány szerint az emberek átlagosan 59 százalékkal boldogabbak voltak a versenypályán való vezetés után, mint az edzőteremben végzett edzés után. Az edzéstípusonként mérve a pályán való vezetéshez képest a résztvevők jó hangulatát négy százalékkal kevésbé emelte a súlyzós edzés, 20 százalékkal kevésbé a súlyzós és kardió edzés, illetve 116 százalékkal kevésbé a kardió edzés. Érdekes módon az alanyoknak még csak a vezetőülésben sem kellett ülniük ahhoz, hogy a hangulatuk javuljon egy kis versenypályázás után. Egy profi sofőr mellett ülve a résztvevők 77 százalékkal boldogabbak lettek, mint egy kardió- és súlyzós edzés után. "Mindig is tudtuk, hogy autóink milyen nagy örömet okoznak a vezetőnek és az utasoknak, de most a világ egyik vezető sporttudományi egyetemének előzetes adatai is alátámasztják ezt" ­- mondta végül a kutatásról Greg Taylor, a Fiat és az Abarth brit ügyvezető igazgatója.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?