Pánik japánban: mégsem szűnik meg a Mazda6

Nem veszik az amerikai gyártású japán autókat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A japán Nikkan Kogyo napilap szerint a Mazda6 és a Subaru Tribeca tengerentúli gyártása is megszűnik, utóbbi teljesen eltűnhet a Subaru kínálatából.


"Hamarosan befellegzhet a Subaru Tribecának és a Mazda6-nak, ugyanis gyártóik más modelleket terveznek amerikai gyártóhelyeikre" írta a japán Nikkan Kogyo napilap. Továbbá megjegyezte, hogy a Subaru teljes mértékben kifuttatja a Tribecát, míg a Mazda csak az amerikai michigani gyártást szüntetné meg. Egyik modell sem olyan népszerű ugyanis a tengerentúlon, mint ahogyan azt remélték, a Tribecából idén mindössze 910 példány fogyott s míg a Mazda évente 100 ezer hatos értékesítésével számolt az Egyesült Államokban, a 2008-ban bevezetett második generációs Mazda6-ból tavaly mindössze 45 168 példány kelt el.
Sokan meglepődve olvasták a japán üzleti napilap híreit, hiszen a Mazda6-ból világszerte mégiscsak elkelt 223 ezer példány tavaly. Pánikot keltett, hogy a Nikkan Kogyo szerint egyik márka sem kívánta kommentálni a modell-megszűnések hírét, sokan ráadásul úgy értelmezték a jelentést, hogy mindkét modell teljesen megszűnik. Az amerikai Car and Driver magazin kérdésére ezért aztán azonnal reflektált a Mazda: nem szűnik meg a Mazda6 gyártása, mindössze arról lehet szó, hogy a Ford michigani gyárából viszik el a hatos gyártását, ugyanis a munkaerő ott túlzottan drága.
Ha a Mazda6 amerikai gyártása teljesen meg is szűnik, a legtöbb példányával japánban készülő középkategóriás akkor is megmarad, de egyes pletykák szerint az amerikai piacra szánt modellek előállítása a közeljövőben Mexikóba költözhet. Merőben más a helyzet a Subaru Tribecával, e modell ugyanis csakis az USA-ban készül, amennyiben gyártósorait a Legacy, illetve az Outback volumenének növeléséért feláldozza a Subaru, a prémium-szabadidőautó valóban a süllyesztőben végezheti. Erre utal az is, hogy a e márka a Car and Drivernek sem kommentálta a hírt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?