Párizsban kiállítják a Toyota Auris új verzióját

Sportosabb vonalakkal, fokozott vezetési élménnyel jön az új Toyota Auris

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Alig több mint egy hónap múlva láthatjuk a meredekhátú Corollákat nyugdíjazó, eddig langyosnak mutatkozott, de forrósodó Toyota Auris második kiadását.

Bátor lépést tett 2007-ben a Toyota, nem csak saját, a világ legnépszerűbb modelljét, a korábban kétajtós kupéként, három- és ötajtós meredekhátúként, valamint szedánként és kombiként is kínált alsó-középkategóriását, a Corollát váltotta le az Auris bevezetésével. Pontosabban csak a meredekhátúból lett Auris, kezdetben 3- és 5-ajtós, a kor divatja szerint kicsit bumfordi, a korábbinál magasabb karosszériával. Bár az elmúlt 5 év alatt elkelt az Aurisból 60 ezer példány, s a kompaktosztályban elsőként kínált 2010-ben a klasszikus benzines és dízel hajtáslánc mellett hibridet is, nem lett a kategória bestsellere. Az új, szeptember 27-én a Párizsi Autószalonon bemutatkozó, második generáció azonban új löketet adhat a sorozat számainak.
Hirdetés

Karakteresebb lett a forma, az orr az új Yariséra emlékeztet, a hátsó lökhárítót pedig mintha az Opel Amperáról emelték volna át. Nyilván légellenállás-tani okokból, az alaktényezőt ugyanis Cw=0,28 értékre apasztották a tervezők. Csökkent a magasság is, 5,5 cm-t, a hossz bezzeg nőtt 3-at, a tengelytáv pedig változatlanul 2600 mm. Méretnövekedés ennek ellenére van az utastérben is, a hátsó lábtér 2 cm-rel nagyobb. A korábbinál 9 cm-rel hosszabb lett a csomagtér is, mely immár verziótól függetlenül, azaz a hibrid esetében is 360 literes.
A gyáriak a korábbinál alacsonyabbra helyezett súlypont, valamint a szerényebb saját tömeg miatt élvezetesebb vezethetőséget, jobb menetkomfortot ígérnek a korábbi verzió továbbfejlesztett, 1,33 literes (100 lóerős) és 1,6-os (132 lóerős) benzinmotorjaival, valamint 1,4 (90 lovas) és 2,0 literes (124 lóerős) dízelekkel várható motorpalettával. Természetesen marad/jön a Prius alapú hibrid is, 1,8 literes Atkinson ciklusú benzinessel és önálló mozgatásra is képes villanymotorral, egyelőre ismeretlen teljesítménnyel. Sokáig persze már nem kell kétségek közt élniük az Auris-rajongóknak, bő 5 hét múlva minden részletét megismerhetjük.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?