Parkolójegyet vált az Audi

Nem kell bíbelődni a parkolójeggyel, elintézi a kocsi

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ma már számos autótípus képes az önálló parkolásra, az Audi legújabb fejlesztése révén azonban hamarosan a parkolójegy-vásárlás nyűgétől is megszabadulunk.


Sokunk idejét rabolja és életét keseríti meg az aprópénz-váltás, a parkolóórák keresgélése, illetve a mélygarázsokban a parkolójegy elvesztése, vagy ki nem fizetése. Az utóbbi években a köztereken és az utcákon ezt megkönnyíti a mobil parkolás lehetősége, de mennyivel egyszerűbb lenne, ha valaki más foglalkozna mindezzel. Az autók és infrastruktúrák közötti kommunikáció világában ez már nem is probléma. Ingolstadtban, az Audi főhadiszállásán 13 ezer autós vesz részt egy úttörő programban. Lényege, hogy az autó helyettünk vált parkolójegyet, igaz, egyelőre még nem az utcán, csak a parkolóházakban.
Az Audi technológiája, amely idén már minden új Audi vásárlója számára elérhetővé válhat, leveszi a vállunkról a parkolással kapcsolatos adminisztrációs teendőket. Az Audi connect vezeték nélküli fizetési móddal szerelt járművek maguk kommunikálnak a parkolóházak számítógépes rendszerével, kinyittatják a sorompót és automatikusan rendezik a parkolás költségeit. Ha a módszer beválik, még az idén bekerülhet az internetes szolgáltatások (Google Earth, Google Street View, helyi üzemanyagárak, hírek, időjárás-jelentés) sorába a parkolóhely-fizetés is.
Hirdetés

A tesztüzem során minden járművet egy RFID (Radio Frequency Identification) adóval láttak el, amelyet egy online rendszerbe regisztráltak. Ez jelet ad a sorompó üzemeltetőjének, amely a regisztrált járművet be- és kiengedi a kísérletbe bevont kilenc parkolóházból és mélygarázsból. 6200 parkolóhely és 21 ki-, illetve bejárat áll összeköttetésben a 13 ezer autóval. A résztvevők havi díjat fizetnek, így egyenlítik ki számláikat. Mivel kommunikációról beszélünk, a rendszer képes információkat szolgáltatni az autós számára is, például jelzi, hol található a legközelebbi parkolóhely, illetve adott esetben a kocsi be is parkol magától oda. Ez még csak a jövő zenéje, ahogy az is, hogy a telefonunkról riasztott autó kérésünkre elhagyja a parkolóhelyet és a megbeszélt kijáratnál vár minket.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 02:26
  Permalink

  minden járművet egy RFID (Radio Frequency Identification) adóval..

  Na ezt minek?

  Rendszámbeolvasásról még nem hallottak..

  Vicc ez a marketinghumbug..

  A legtöbb plázában jegy nélkül is kienged a rendszám alapján..nem tünt fel ez nekik…

 • 2017.10.30. at 02:26
  Permalink

  Ja, igen és mindenkinek hivatalbol kiutalnak hozzá 1 30 millás Audit.Mert általában ezt a technologiát nem a középkategoriás Audikba épitik be, mint meganyi hasznos extrát.Majd talán 15 mulva ezekben a modellekben is elérhetö lesz…….de a kezdeményezés nem rossz.

Vélemény, hozzászólás?