Pénzügyi gondok miatt áll az újraéledt Saab

Leállította a NEVS a Saab 9-3 termelését

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az egyik befektető fizetési elmaradása miatt le kellett állítsák az alig öt hónapja újraindított Saab 9-3 gyártását.


A Saab-gyár megállítása önmagában nem lenne baj, de a márka elmúlt 6-7 évét ismerve több, mint vészjósló a kialakult helyzet. A régen sokkal szebb napokat megélt Saab ma a NEVS (National Electric Vehicle Sweden) konzorcium tulajdona. Az egyik partner, a kínai Qingbo Investment nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit, nevezetesen a működéshez szükséges pénzt nem bocsátotta rendelkezésre, ezért a másik fél, a hongkongi National Modern Energy Holdings egyedül maradt a finanszírozásban. A költségeket nem tudták máshogy visszafogni, minthogy hazaküldték a munkásokat és időlegesen leállították az autógyártást. Trollhättanben négy hét után indulhat csak újra a termelés - közölte a Saab szóvivője.
Hirdetés

A korábban bejelentett elektromos változat fejlesztése még nem fejeződött be, ugyanakkor a napi munkán felül még több pénzre lenne szükségük az új modellcsalád kifejlesztéséhez. A NEVS pozitív hangvételű közleménye szerint a pénzügyi gondok ellenére van kiút, mert több nemzetközi autóipari beszállítóval is megegyeztek az új Phoenix platform kapcsán. Ez hosszabb távon a költségek csökkentését és némi stabilitást jelenthet a Saabnak. Ezek az egyelőre nem részletezett partneri szerződések nem jelentik azt, hogy eladták a gyártási jogokat, de az egyik beszállítóval tárgyalnak erről a lehetőségről is. Hiába drukkolunk a Saabnak, az idő ketyeg és nemhogy a régi 9-3-as, de a már több éves új platform felett is hamar eljár az idő.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?