Piros lámpák nélküli közlekedés? A Ford már erre gyúr!

A Ford már a jelzőfények nélküli közlekedésre készül

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Ford évi 2 napot spórolna mindenkinek, akit feltart egy-egy közlekedési lámpa.

Úgy tűnik, hogy az amerikai gyártó megunta a piros lámpák okozta várakozást, esetenként forgalmi dugókat, hiszen állításuk szerint, ezzel minden évben 2 napunk megy pocsékba csak azzal, hogy a zöld jelzőfényre várakozunk. Ennek kiküszöbölésére egy igen radikális ötlettel álltak elő:

le a közlekedési lámpákkal!


Az IMP (Intersection Priority Management) rendszer segítségével olyan jármű és jármű közötti kommunikációs hálózatot üzemeltetnek, amely összehangolja az egymás közelében közlekedő járműveket. A gyakorlatban többek között ez azt jelentené, hogy ha például két autó egyszerre ér ugyanahhoz az útkereszteződéshez, akkor a rendszer megjeleníti azt az ideális sebességet, amivel biztonságosan áthaladhatnak a kereszteződésen, mégpedig ütközés nélkül.
Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy egyik autónak sem kell megállnia, így nem csak időt spórolhatunk, de a benzinen is spórolhatunk, hiszen az üresjáratban nem égetjük el azt feleslegesen. Emellett a Ford állítása szerint a biztonság is jelentősen javulna, mivel a közlekedési balesetek 60%-át útkereszteződésekben szenvedik el az érintettek.
A Ford magyarázata szerint az egész rendszer a közlekedés gyorsítására, egyszersmind biztonságosabbá tételére fókuszál. Az emberek ugyanis hol gyorsíthatnának, hol lassítaniuk kellene, de a mozgást sosem hagynák abba. Az IPM rendszert a múlt héten mutatták be az Egyesült Királyságban, Milton Keynes-ben, az Autodrive programjának részeként. Igazi forradalma nyilván az önvezető autókkal lehetne.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?