Piros lámpánál is áthajthatnak a motorosok?

45 másodperces várakozás után, piroson is áthajthat a motoros

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Furcsán hangzik, de igaz a hír, hogy Wisconsin államban a motorosok áthajthatnak a piros lámpán. De nem mindig és nem akárhogyan.


Ha netán az amerikai Wisconsin államba vetődne az ember, s ott motorra pattanna, a szabályok betartásával - ha 45 másodpernyi várakozás után sincs forgalom - áthajthat a piros lámpán is. A bikernet.com információi szerint nem árt azonban, ha van nálunk egy másolat a törvény szövegéről. A rendőrök ugyanis nem mindig tudják, vagy tolerálják ezt a látványos, és amúgy nem veszélytelen manővert. Hogy is van ez?
Ez a különleges törvény 2006-ban lépett érvénybe, és igazából a motorosok piros lámpán való áthajtását csak bizonyos körülmények között engedélyezi. Csak abban az esetben, ha a motoros várt 45 másodpercet és nincs forgalom a kereszteződésben. Wisconsinban ugyanez vonatkozik a biciklisekre is.
Mivel ezek a forgalomérzékelős lámpák nem mindig észlelik a motorosokat, megeshet, hogy hosszú perceket (akár öt percet is) kell várniuk, mire elindulhatnak. Ezt tetézi, hogy olykor ez a várakozás szélsőséges időjárási körülmények között történik, tűző napon, hóban, szélben, esőben, ráadásul a motoros mögött feltornyosult autók, kamionok sem tudnak haladni.
Hirdetés

Biztosan akad olyan, aki nem tartja be a törvényt, éppen ezért csökkentették le Wisconsinban a korábban meghatározott kötelező várakozási időt két percről 45 másodpercre. 45 másodpercért senki sem kockáztatja meg a jogosítvány elvesztését és a pénzbírságot. Hasonló határozatok és szabályok vannak érvényben Missouriban, Észak-Karolinában, Idahóban, Arkansasban, Tennessee-ben és Minnesotában is, bár a támogatók és az ellenzők folyamatos polémiát tartanak fenn az ügyben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 23:37
  Permalink

  Mert miért ne?! Nem a hátadon kell cipelni, csak tolni. 🙂
  Van, ahol a motoros vizsga része, hogy fel kell állítani egy hasonló kategóriájú gépet, addig nem is vizsgázhatsz. Ne vezess olyan motort, amit nem tudsz megtartani, ennyi.
  Egyébként, a KRESZ-ben nincs leírva, hogy ha járó motorral tolod a motorkerékpárt, akkor nem vagy gyalogos! 🙂

 • 2017.10.29. at 23:37
  Permalink

  A megoldás kézenfekvő(nek tűnik), a motoros leszáll a nyeregből, majd a vasat tolva, gyalogosként áthalad az úttesten, ezután visszaül és GO! 🙂

 • 2017.10.29. at 23:37
  Permalink

  Nálunk a politikusoknak engedélyezném a piros lámpán való áthaladás.
  Vagyis inkább kötelező tenném. Mindegy milyen oldalon át, ugyanaz a szar.

 • 2017.10.29. at 23:37
  Permalink

  Jo dolog. Itt nálunk is elkelne pár helyen. Pl: A Soroksárira akarsz balra kanyarodni a tesconál a Koppány utcábol, motorral napokig is állhatsz ott és sajnos nem lehet annyira elöregurulni hogy a mögötted lévö auto ráálljon az érzékelöre. A rend éber örei mindjárt fel is szereltek kamerát, a jogsértések (10-15 perc után átmész, vagy ha nem mersz a 6 sávon átvágni, és a zárovonal ellenére visszafordulnál) leleplezésére és megtorlására. Gondolom milyen jol szorakozhatnak a sok hülye ideges emberen, akik a sorban állnak ennyi ideig… 🙁 Megoldás félreállni és várni egy autot majd a mögé beállni, bár én inkább hanyagolom és 2 utcával lejjebb megyek csak ki a Sorira. Akkor van gond ha olyan motoros jön arra aki nem ismeri a helyi sajátosságot.
  Mondjuk a biciklisek és a segédmotorosok közül most is sokan alkalmazzák itt is (mármint Magyarhonban) ezt a szabályt, persze várakozási idö nélkül…:-) 🙂

Vélemény, hozzászólás?