Hirdetés

Praktikus, de ronda taxit akar New York

Dobozosak lesznek a Yellow Cabek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hamarosan eltűnnek a híres Yellow Cabek New York utcáiról, hogy átadják helyüket a praktikus, de jellegtelen furgon taxiknak.

A Ford pályázata

New Yorkról csak fekete-fehér filmet érdemes forgatni, állította Woody Allen, mert ez egy színtelen város. Pedig nem az, és ha a Nagy Alma szóba kerül, akkor legtöbbünknek a végeláthatatlan dugó és benne a sok sárga taxi, a híres Yellow Cabek jutnak eszünkbe.

Bár a New York-i taxik nincsenek egyetlen márkához kötve, mégis igazi amerikai limuzinok, amiknek az utcai változatát Európában jellegtelennek tartanánk, ám sárgára festve, New Yorkban, igazi arculatot adnak a városnak.

Pontosan úgy, mint ahogyan Londonnak az emeletes buszok és az ottani taxik. Gondoljunk csak bele, hogy nézne ki Londonban egy fekete Mercedes taxi? Blááá.

Még ennél is rosszabb lesz a helyzet New Yorkban, ahol egy pályázatot írtak ki a város hivatalos taxijára. A 13 200 darabból álló flotta rendkívül vonzó szám, amelyre több gyártó is ráugrott, de már csak hárman maradtak versenyben, a Ford, a Nissan és a Karsan.

Talán a Nissan a legrondább, a Karsan jól nézne ki, de nem New Yorkban

A Ford a Transit Connectből készített taxit, amelyet egyébként Angliában is használnak több helyen taxizásra. A tágas utastere miatt előnyös, de amíg áruszállításra még szépnek is mondható, addig taxinak kifejezetten ronda. Ezért például Bristolban elterjedt ugyan, de London mellett Manchesterben is tilos ilyen autót taxinak használni. A Karsan terve jól néz ki és bármelyik európai városban modernnek tűnne, a Nissan mini vanje pedig hatalmas terével lehet vonzó, de mindhárom autóról elmondható, hogy a legkevésbé sem amerikai és a legkevésbé sem New York-i.

Pár év múlva pedig nagy bajban lesz az IKEA, amikor a londoni emeletes busz és a párizsi Eiffel-torony mellett New Yorkról is nagyméretű képet akar majd eladni, amin jelenleg egy Yellow Cab látható, mert a Transint Connect taxit ábrázoló képről senki sem fogja elhinni, hogy New Yorkban készült.

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?