Precedens értékű: kínai klón ellen nyert pert a Land Rover

A Range Rover Evoque távol-keleti másolatának ezennel befellegzett

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Precedens értékű lehet az ítélet, amellyel véget vetettek az Evoque másolásának. Elképzelhető, hogy perek sorozatát indítja el a bíróság döntése.

Nincsenek könnyű helyzetben az európai gyártók, egy-egy jól sikerült formatervüket gyakran szinte egy az egyben másolják a különböző kínai gyártók, ahogy történt a Range Rover Evoque esetében is. 2015-ben jelent meg a Landwind X7, melyről könnyen belátható, hogy a 2011-ben piacra lépő Evoque adta hozzá az ihletet, a tervezők szinte semmit sem változtattak az eredeti típushoz képest. A klónt kizárólag a nagy falon belül kínálták, de ott igen nagy árelőnye volt az eredeti típushoz képest: a Landwind X7-et alig több mint 5 millió forintért haza lehetett vinni, egy Evoque ennek közel háromszorosába kerül.
Hirdetés
A Tata Motors tulajdonában lévő Land Rover győzelme azért is érdekes, mert eddig a globális márkáknak szinte esélyük sem volt fellépni a másolatok ellen, a kínai bíróságok a saját gyártóiknak kedvező ítéletet hoztak. A négy éve húzódó perben a bíróság 5 egyedi jellegzetességet állapított meg az Evoque karosszériáján, melyek egytől-egyig a Jiangling Motor Corporation (JMC) által gyártott Landwind X7 városi terepjárón is megtalálhatóak, a nagy hasonlóság pedig összezavarhatja a fogyasztókat. Az ítélet szerint a másolat gyártását és forgalmazását azonnal be kell fejezni és kártérítést kell fizetni a Land Rover számára. A bírósági ítélet ellenére nem kell teljesen temetni a típust, melynek története tovább bonyolódik. A gyártó a karosszériát átalakította, pályafutását pedig Yusheng S330 néven folytatta. A kínai típusban azonban a Ford fantáziát látott, így apróbb módosítással felkerült az amerikai márka palettájára is Ford Territory néven.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?