Próbarendszám razzia

Lopott kocsikat is visznek P-s rendszámmal

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Próbarendszám rendben? Ok. Akkor szép a kocsi, mit is mondott, hányas évjárat?

A minap történt, hogy egy oldtimerrel jöttem haza vidékről és körülbelül egy percre a végállomástól megállítottak a próbarendszám miatt. Kivételesen nem az autóról kérdeztek, kimérten kérték a papírokat. Miután rendben odaadtam MINDENt, a társasági szerződés másolatát, aláírási címpéldányt, próba naplót, ideiglenes forgalmi engedélyt, megtudtam a rendőröktől, hogy most nagyon szigorúan veszik a próbával való járást, mert sok a visszaélés. Jó, hogy volt nálam társasági szerződés és az is szerencse, hogy egyik tulajdonosa vagyok a cégnek, ha már nem volt nálam munkáltatói igazolás hogy a cég alkalmazottja vagyok - mert ugye ez is egyik feltétele a próba rendszám használatának. Lassan tíz éve használunk ilyen plakettet, de őszinte leszek, még sosem kérték tőlem ezeket a papírokat. Persze az is lehet hogy eddig szerencsém volt…
De visszatérve a lényegre, ki van adva a rendőrségnek, hogy ellenőrizzék a próbákat, mert sokan mindennapi használatra tartják, nagy értékű luxusautók vám- és regisztrációs adó elkerülése céljából. Sőt, a lopott kocsikat is egyre gyakrabban ezzel (vagy „E”, esetleg valamilyen külföldi rendszámmal) szállítják, illetve lopják el. Az is lehet, hogy máséval, ugyanis sok tulajdonos elég lazán vette a használatát, s hogy kicsit fogjon a költségein, már négy-ötezer forintos napidíjért kiadták.

...ha P-rendszámmal szállítunk egy autót, előfordulhat, hogy nem csak sorra kiszednek minket, hanem alvázszám és egyéb azonosítók alapján is ellenőrzik majd azt


A szigorú rendőrségi fellépés, tegyük a szívünkre a kezünket, értékelendő és érthető is, de kicsit macerás. A P rendszám ugyanis nem szerepel a rendőrségi nyilvántartásban. Egyedül a menetlevél adhat némi támpontot – s ezt bizonyára tudják a tolvajok is. Így, ha P-rendszámmal szállítunk egy autót, előfordulhat, hogy nem csak sorra kiszednek minket, hanem alvázszám és egyéb azonosítók alapján is ellenőrzik majd azt. Nem árt tehát vigyázni, s bekészíteni minden szükséges papírt, ha valakinek a munkájához tartozik a P-rendszám használata, hiszen ha egyszer „bajt” csinálunk, nem adják meg újra!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?