Hirdetés

Red Bull Air Race galéria, ezúttal repülőrajongóknak

"Budapest, a Red Bull Air Race Monacója."

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Minden évben hatalmas műsort csinálnak a Red Bull Air Race pilótái a Duna felett. Idén sem volt ez másképp, még ha ez sokaknak nem is tetszett.

A Parlament mindig egyedi hátteret biztosít a száguldó sportrepülőknek, akik hol kisebb, hol nagyobb füsttel borították be hazánk vezetőinek gyönyörű irodáját

Egy hete ért véget a Red Bull Air Race budapesti futama, most hoztunk egy képgalériát, hogy bemutassuk milyen hangulatot hoz évről évre fővárosunkba a műrepülők Száguldó Cirkusza. Tizenegyedik éve látogat el születésének helyszínére a Red Bull Air Race, a repülőgépek egyedi szerelőcsarnokait idén a Tököli Repülőtéren állították fel, ahova pénteken bárki szabadon ellátogathatott. A kezdeti szeles, nedves idő után vasárnapra napsütéses, tiszta idő várta a versenyzőket, no meg a rakpartokra kilátogatókat.

Elhangozott a híres „Smoke on!” utasítás, a pilóta bekapcsolja a füstöt, majd teljes mértékben a híd alatti átrepülésre koncentrál, miközben a sebességére is ügyelnie kell

Persze nem csak a világ legjobb műrepülő pilótáinak csatáját volt érdemes figyelni, a Flying Bulls csapat idén is számtalan ex-légierős vadászgéppel és bombázóval érkezett. Az idős repülőgépek hangja bezengte a környéket, aminek persze csak a lakosság egy bizonyos része örült. Szerintem pedig sokkal inkább érdemes a Red Bull Air Race-re egy világszínvonalú sporteseményként tekinteni, ami jó kikapcsolódás a hétvégén a családdal, amíg kiülünk a rakpartra napozni.

Milyen érzés mikor veled szembe repül egy vadászgép? A Flying Bulls bemutatóján ezt is megtapasztalhattuk, ahogy a háborús időket is felidézték a B-52 Mitchell bombázóval

Ahogy a korábbi években, idén is cseh és német szurkolókból érkezett a legtöbb, akik talán a rakpartra néző összes környékbeli szobát kivették a hétvégére

A Duna feletti kihívásokról a tavalyi világbajnok, Mattias Dolderer beszélt a sajtótájékoztatón, akinek az idei futam közel sem sikerült úgy, mint a 2016-os. “Felemelő és félelmetes a Lánchíd alatt átrepülni. Kb. 3 másodperccel az átrepülés előtt már tudjuk, hogy nincs visszaút. Azonban nincs sok időnk megijedni, ugyanis rögtön a Lánchíd után fel kell húznunk a gép orrát, hogy elérjük a versenymagasságot. Majd egy találó hasonlattal írta le a magyarországi pályát a német pilóta: “Budapest, a Red Bull Air Race Monacója.

Külön hangárt kap minden repülő, idén a Tököli Reptéren állomásozott a bajnokság

Apró momentum az Air Racen, sokan talán észre sem veszik, hogy az aktuális versenypályákat mindig kirakják Red Bull palackokból. Francois Le Vot elmondta, hogy egy számítógépes program segít nekik a kockákra vetítve, méretarányosan elhelyezni az energiaitalokat

Bár Bessenyei Péter tavaly szögre akasztotta a sisakot, a Challengerek között – az utánpótlás kategóriában – újra magyar pilótának szurkolhatunk. Ő Genevey Dániel, aki bár Guadeloupéban született, Magyarországon találta meg második otthonát és élete párját. A korábban Air France elsőtisztként is tevékenykedő pilóta neve nem ismeretlen műrepülés világában, többek között a 2012-es Nyíregyházai VB-n is találkozhattunk vele a Magyar Műrepülő csapat tagjaként, aminek ma is aktív tagja. Genevey egyébként behúzta a kvalifikációt, ám a vasárnapi futamot nem tudta megnyerni.

Hirdetés

Genevey Dániel viszi tovább a magyar zászlót a műrepülés elitjében, bár egyelőre csak a Challenger Class-ben

A mezőny legszínesebb karakterének címét érdemelné a cseh Petr Kopstein, akinek repülőjéhez passzoló sisakja is van

A Master Class pilóták idén is elképesztő showt csináltak a Duna felett, a szombati időmérőt a kanadai Pete McLeod nyerte. Egész hétvégén formában volt, ám végül csak a második helyre tudott felérni. Helyette az 57 éves, örökké mosolygós amerikai, Kirby Chambliss állt fel a dobogó tetejére, míg harmadik a japán Yoshihide Muroya lett, nagyszerű Falken festésű Edge 540 V3 típusú repülőjével. Muroya ezzel egyébként megtartotta vezető pozícióját a bajnokságban.

Kis madár a nagyobb madár ellen

Hirdetés

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 16:39
    Permalink

    Nagyon jó képek! Én hiányolom a pár évvel ezelőtti versenyek betétprogramját, amikor sugárhajtású műrepülőkkel bemutatóztak Budapest felett.

    Aki Salzburgban jár ne hagyja ki Mateschitz úr privát gyűjteményét, a gyűjtemény egy része itt bemutatózott ([url]http://autossagok.blog.hu/2016/09/12/a_red_bull_alapito_gyujtemenye_mindenkiben_feleleszti_az_autokkal_jatszo_kisgyereket[/url]).

Vélemény, hozzászólás?