Rekord eladások az abroncspiacon, terjednek a négyévszakos gumik

Nyolcéves csúcson a magyarországi gumiabroncs-piac

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tavaly általánosan több abroncs fogyott, mint a megelőző évben, leginkább a négyévszakos gumik eladása nőtt.


2016-ban 5,1 százalékkal nőtt a hazai személygépkocsi gumiabroncs piac a 2015-ös évhez képest. „Éves visszatekintésben elmondható, hogy a tavalyi év az elmúlt nyolc év legjobbja volt a gyártói-importőri oldalon, összesen több mint 2,5 millió darab gumiabroncs értékesítésével” – mutat rá Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft ügyvezetője. A nyári abroncsok forgalma 7 százalékkal, a négyévszakos abroncsok forgalma 13,2 százalékkal, míg a téli abroncsoké 2,6 százalékkal nőtt. Robbant a SUV szegmens
A nyári abroncsok piacán a SUV abroncsok forgalma kimagaslóan, 24,9 százalékkal, a kisteher abroncsok 9,8 százalékkal, a személygépkocsi abroncsok szegmense 5,5 százalékkal növekedett. Ez nem meglepő, hiszen legdinamikusabban a SUV-szegmens bővült az autóparkban. Ha keréktárcsa-átmérő szerinti bontásban nézzük a nyári abroncsok piacát, a 14 colos méret csökkenése mellett minden méret darabszáma erősen növekedett az előző év azonos időszakához képest, különösen a 17-18 colos, valamint a 20-21 colos méretkategória bővült erőteljesen.
Visszafogott növekedés a téliabroncs-piacon
A téli abroncsoknál összességében 2,6 százalékkal nőtt a forgalom a gyártói oldalon. A SUV abroncsok értékesítése 2,5 százalékkal, a kisteher abroncsoké 4,8 százalékkal, a személyabroncsoké 2,4 százalékkal növekedett 2015-höz képest.
Hirdetés
Érdekes trendek a négyévszakos abroncsok szegmensében
A négyévszakos-abroncs piacon is erősen szerepelt a SUV abroncsok forgalma, 15,1 százalékos bővülést produkált a magyar piac, és a személyabroncsok között is 17,4 százalékos növekedés történt. Ugyanakkor a kisteherautó gumiabroncsok esetében a négyévszakos abroncsokból 28,5 százalékkal kevesebb fogyott. Emögött az állhat, hogy a biztonságosabb áruszállítás érdekében egyre több üzemeltető áll rá a szezonnak megfelelő (téli /nyári) abroncs használatára a kisteherautói esetében.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?