Rekordot döntöttek a 83 éves Forddal

Pihenés nélkül 50 óra alatt szelték át Amerikát a vén Forddal

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sikerült a világrekord megdöntése 83 éves kocsival és 70 éves sofőrrel. Rod Wade veterán autóversenyző és Michael Flanders 50 óra, 20 perc és 6 másodperc alatt tették meg a New York és Los Angeles közötti 4700 kilométeres távot. Pihenés nélkül.


Sikerült Rod Wade és Michael Flanders terve. Alig több mint két nap alatt szelték át keresztben az Egyesült Államokat. Már önmagában is jelentős teljesítmény ez, de autójuktól, a 83 éves Ford Model A-tól kész csoda. A duó november 22-én indult a Staten Island-ről és november 24-én érkezett meg a Csendes-óceán partjára, Venice Beach-re. A cél az volt, hogy hatvan óra alatt teljesítik a feladatot, de az időjárási körülmények ellenére hamarabb letudták a kegyetlen távot. A legrosszabb időt Amarillóban fogták ki, ráadásul a helyszín kísértette őket, ugyanis a korábbi októberi kísérletnél ezen a településen tört el a Ford főtengelye 38 óra autózás után. A jeges eső, a köd és a hirtelen lezúduló hó két mérföldenként kényszerítette ebben a térségben megállásra a csapatot: le kellett tisztítaniuk az ablakokat, mivel a Fordnak ebben a korai modelljében még nem alkalmaztak párátlanító funkciót. A veterán ausztrál szerint, ha nem fogják ki a rossz időt Amarillóban, akár még negyven óra alatt is teljesítik a feladatot. A Fordot a hosszú úton egy 1988-as Plymouth kiszuperált rendőrautó kísérte el két szerelővel, annak a kocsinak sem lett baja.
A csapat itt nem áll meg, jövőre is megteszik az óceán-óceán távot, igaz akkor Ausztráliát szelik át oda és vissza, Queensland és Freemantle között. Rod nem öncélúan kocsikázik, adományokat gyűjt, a kalandtúra egyben jótékonysági esemény is, ezúttal az amerikai vesebetegek alapítványának gyűjtöttek. Rod felesége és lánya is vesebetegségben szenved, hazájában hasonló módon több mint 50 ezer dollárt kalapozott össze.
Hirdetés

A pénzből lakóautókat szerelnek fel dialízis készülékkel, hogy visszaadják a vesebetegeknek a kirándulás, a kempingezés szabadságát. Emeljük kalapunkat!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 19:39
  Permalink

  De en inkabb az ilyen rekordokat becsulom nem azt mikor oval palyan 30al szaguldoznak 2napig.
  Csak tudnak valamit ezek az oreg vasak.
  105ide-oda de kimennek a vilagbol ha esszel tapossak.
  Persze lehetnek hibak de 83eves autotol 1fotengely csere az nem sok.

 • 2017.10.29. at 19:39
  Permalink

  a wikipédián a Ford A modell végsebessége 105km/h….persze lejtőn tud gyorsabban menni, és gondolom hajtották is mint az állat, ezért tört el a főtengely……de egy szerelő team nélkül csak a törött főtengely cseréje 2 embernek is legalább 1 nap…és akkor még a motort ki sem vették, hanem Mekk Elek módjára a helyén cserélték 🙂

 • 2017.10.29. at 19:39
  Permalink

  4700 km-t, ha nincs havazás, akár 40 óra alatt is meg tudták volna tenni. Tehát ez az ember GYORSHAJTÁSSAL gyűjt, mivel az USA-ban (pár kisebb területet és Utah államot mellőzve) 75mph, azaz 121 km/h a megengedett vagy kevesebb. Az útjuk több, mint felét 113 km/h-s, kb. 40%-át 121-es, illetve a maradékot 105-ös sebességhatárral kellett abszolválniuk, azaz a súlyozott átlag 113 alatti. Tehát, ha csak tankolni álltak meg, és össz csak 1 órára, akkor 39 óra/4700 km – 121-es átlag, azaz gyorshajtás nélkül kivitelezhetetlen. De még az 50 órás útnál is (4700/49=95km/h) tuti, hogy kellett. vagy a kiszuperált rendőrautó nem kísérte, hanem szirénával tisztította neki az utat.

Vélemény, hozzászólás?