Reménytelen helyzetben a bajnok

Kris Meeke feladta

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idei ötödik kiesése után Kris Meeke feladta a reményt, hogy meg tudja védeni IRC-bajnoki címét, pedig ez még egyáltalán nem lehetetlen.

Feladta a reményt Kris Meeke, hogy az idén megvédje IRC-bajnoki címét, miután a Madeira Ralin motorhiba miatt kiesett.
„Nagyon csalódott vagyok” – mondta Meeke. „Nem hiszem, hogy valaha is jobban versenyeztem volna aszfalton, mint most. Nem volt semmi előjele a dolognak, és a mérnökök sem mondtak semmit. Egyszerűen rejtély a számomra.”
A Madeira Rali volt az idén az ötödik alkalom, hogy Meeke kiesett. Háromszor baleset állította meg a brit versenyzőt, kétszer pedig a Peugeot 207 motorja. Kiesésével matematikaira csökkent az esélye a végső győzelemre.
„Matematikailag még lehetek bajnok, de ahhoz meg kellene nyernem mind a négy hátralévő versenyt, ami az idén lehetetlen.”

Meeke jelenleg 23 ponttal az ötödik helyén áll, míg a bajnokságot Hänninen 54 egységgel vezeti.
Az IRC sajátságos szabályai miatt azonban a 12 futamból csak hetet értékelnek. Hänninen pedig már hét alkalommal gyűjtött pontot. Vagyis ha a hátralévő négy futamon pontot szerez, akkor minden egyes alkalommal a legrosszabb eredményét eldobja. Az 54 pontját két első, két második és három harmadik helyezéssel szerezte.
Ez azt jelenti, hogy a szezon hátralévő futamin csak első vagy második helyezéssel gyarapíthatja pontjait. Győzelem esetén 4-gyel (10 – 6 = 4) második helyezés esetén kettővel (8 – 6 = 2).
Kris Meeke viszont eddig csak háromszor szerzett pontot. Vagyis a szezon hátralévő négy versenyén minden egyes pontjait megtarthatja. Ha mind a négy futamot megnyeri, akkor 63 pontja lesz.

Hänninen viszont így csak három második helyezéssel tudná összesen hat ponttal gyarapítani gyűjteményét, és 60 pontja lenne.
Meeke állítása szerint nehéz megnyerni a hátralevő négy futamot. A soron következő Barum Ralin, cseh pályákon valóban nehéz lesz megvernie a Skoda gyári versenyzőjét, Jan Kopeckyt, de ha itt második és a Sanremo, a Skót és a Ciprus Ralit megnyeri, akkor is gyűjthet még 61 pontot, amivel bajnok lehet.
Meeke mind a három utolsó futamon abszolút esélyes a győzelemre, a skodás versenyzőknek azonban van vele szemben egy fegyverük: ők hibázhatnak, Meeke nem.
Nyomás alatt Meeke az idén már háromszor felborult. Ha még egyszer megteszik, akkor már matematikai esélye sem marad.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?