Rémhír csak a budapesti taxirendelet változása

Nem Budapest, hanem az ország taxirendelete változik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az egész országban változnak a személyszállítás jogszabályi keretei. A máig élő 1988-es minisztertanácsi rendeletet végre új válthatja.


Január 30-án jelent meg az MTI híre, miszerint "A taxis tevékenységet országosan szabályozó kormányrendelet tervezetének szakmai előkészítő munkája és közigazgatási egyeztetése tavaly novemberben lezárult, a szakmailag egyeztetett előterjesztést a fejlesztési tárca legkorábban február végén tervezi benyújtani a kormány elé - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI érdeklődésére pénteken." Szép hosszú cím. Mindez nem azt jelenti, hogy februártól megváltozik a budapesti taxirendelet, hiába lehetett több rádióban ezt hallani és hiába írta ezt így pár újság is. Jogos a kérdés, hogy akkor miről is van itt szó? Nem kevesebbről, mint hogy alapjaiban fog átalakulni a személyszállító tevékenységekre vonatkozó jogszabály. Ezt értelmezték félre többen is.
Hirdetés


Szóval az a helyzet, hogy a taxizást alapjaiban mind a mai napig a 89/1988. (XII. 20.) számú MT rendelet szabályozza. Az MT a minisztertanács, azaz a mai kormány előző rendszerbeli megfelelője volt. Magánál a ténynél is viccesebb talán, hogy a taxis érdekképviseletek lobbija ellenére sem tudták lényegesen átírni az elmúlt 25 évben - jegyeztem meg az Uber közösségi taxialkalmazás érkezését taglaló írásomban. Az Uber időközben elindult, de a jelenlegi állás szerint az új kormányrendelet nem ígér sok jót a taxisoknak. Taxis érdekvédelmi forrásaink szerint ugyanis a jövőben nem lesz kötelező a sárga rendszám használata, így az ezzel élők teljes mértékben kiesnek majd a felügyeleti szervek látóköréből.

Az új jogszabálytervezet estleges hiányosságai ellenére is üdvözölendő, mert az egész országra kiterjesztve szabályozná a használható járművek műszaki követelményeit és életkorát. Emellett kitérne a vezetők képzésére és a fuvarszervezéssel kapcsolatos témákra is. Mindezek az garantálják, hogy hosszabb távon Magyarországon bárhol hasonlóan jó minőségű taxiszolgáltatást kaphassunk, ahol a kocsirendeléstől a fizetésig minden lépés átlátható és szabályos.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?