Rendőri kérésre sem kell mindig a járdára állni

Mit tegyünk, ha a rendőr a járdára irányít?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Előfordulhat olyan eset, amikor a rendőr a járdára irányíthatja az autóst, de egy egyszerű igazoltatás során ez nem mindig indokolt.

Imre rendőri igazoltatás során sem kívánt szabálysértést elkövetni. Vajon helyesen cselekedett?
Mogyoród település határa után, már a városon belül igazoltattak a rendőrök, ahol több autóst is megállítottak. Miután a rendőr előtt megálltam, közölte, hogy álljak fel a járdára. Ezen nagyon elcsodálkoztam, mert a járda ugyan nem volt az úttesttől magasabb szinten, de egy fűsávval egyértelműen el volt választva. A járda, a közelben lévő buszmegállóhoz vezetett, és ugyan nem volt rajta gyalogos, de ha ráálltam volna, akkor teljes egészében elfoglaltam volna.
Megkérdeztem a rendőrtől, hogy akkor a gyalogosok hol fognak közlekedni? Azt válaszolta, hogy itt nincsenek gyalogosok. Én mondtam neki, hogy ne haragudjon, én akkor sem állok járdára. Ezt végül elfogadta és az úttesten igazoltatott.
A kérdés az, hogy a rendőr felállíthat-e a járdára, és ha ezt megtagadom, akkor azzal szabálysértést követek-e el?

A KRESZ az alábbiakban határozza meg a járdán való megállás lehetőségeit:
A KRESZ 40. §-ának 8. pontja szerint
 1. (8) A járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha
 2. a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
 3. b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
 4. c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
 5. d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.


Leírása alapján a járda teljes szélességét elfoglalta volna, ezért a KRESZ alapján nem állhatott volna meg a járdán. Amennyiben a rendőri utasításnak megfelelően jár el, ezért meg is bírságolhatták volna.
Az esetről Cservenák Helga rendőr századost, a Pest Megyei Rendőr Főkapitányság, Balesetmegelőzési Bizottságának titkárát is megkérdeztük, tőle az alábbi választ kaptuk:
Az autóst szabálysértésre nem szabad kényszeríteni. A leírás alapján jobb, azaz biztonságosabb helyet kellett volna keresnie a rendőrnek az igazoltatáshoz. Nagyon indokolt esetben, amikor személy- és vagyonbiztonság veszélyeztetése áll fenn, adhat ilyen utasítást a rendőr, például amennyiben baleset történt, gázszivárgás van a környéken stb.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 14:02
  Permalink

  A rendőr rossz helyen volt,de ezzel az autóstárs lehet jó pár autót feltartott megállásra kárhoztatott,miközben gyalogos tényleg nem jött arra.De lényeg az abszolult igazság.

 • 2017.10.31. at 14:02
  Permalink

  Jah eleget kell tenni igen csak visszaélnek a hatalmukkal mert ez magyarország sok europai országban jártam már de kimerem jelenteni h nálunk a legmocskosabbak és a legnagyobb arcuak a rendőrök csak nem értem mire na mind1 ők biztos tudják!süüüüüüüüüüüüüün

 • 2017.10.31. at 14:02
  Permalink

  Szerintem a rendőr utasításának eleget kell tenni és nem vitatkozni azzal. A figyelmét fel lehet hívni arra, hogy ezzel szabálysértést követtet el és ez nem tetszik, de attól még meg eleget kell tenni az utasításnak, hiszen intézkedés alá vagyunk vonva. Később természetesen jogosnak vélt panaszunkkal felkereshetjük a területileg illetékes rendőri vezetőt a panaszunkkal.

  Gusztustalan, mikor egy baleset helyszínén azért nem halad a forgalom mert mindenki bámészkodik, kérdezősködik és nem a rendőri karjelzéseknek, utasításoknak eleget téve hagyja el a helyszín környékét minél előbb.
  Persze ezzel saját magukat szívatják az állampolgárok, aztán a rendőrt szidják amiért nem halad a forgalom, persze, hogy ez miattuk a közlekedők miatt van az nem számít.

Vélemény, hozzászólás?