Rendszám alapján figyelik a fővárosban autózókat

50 új, a rendszámokat olvasó és figyelő kamera a fővárosban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hamarosan dugócsökkenést okoz majd a fővárosban autózók folyamatos követése, az első intelligens táblák e héttől tájékoztathatják az autósokat.

Nem kevesebb, mint 50 új forgalomfigyelő kamerát telepített a BKK Budapest területén. A kamerák az autók rendszámát elsőként a behajtóútvonalakon olvassák le, majd a Duna-hidakon ismét megteszik azt, s a kettő között eltelt időből - természetesen temérdek autó átlagolt idejéből - számolják ki, hogy az adott helyről mennyi idő alatt érhetők el az egyes Duna-hidak. Az így kapott információk pedig az autópályákról ismert pontmátrix táblákon - elsőként, a tervek szerint e héttől az M1/M7 bevezetőjénél, illetve a 6-os úton a Savoya parknál - jelennek meg, hogy a fővárosba érkezőket tájékoztassák, s a kevéssé terhelt útvonalak felé tereljék. A "...felé torlódás" helyett a táblák - elrettentő és tájékoztató jelleggel - a hidakhoz jutás konkrét idejét írva a várakozások szerint mindennél jobban terelhetik majd az autósokat, ezáltal a már eleve terhelt, esetleg rövidebb útvonalak helyett inkább a hosszabb, de jobban haladó útra tereléssel mindennél jobban apaszthatják majd a dugókat is.
Hirdetés

Bár a kamerák a piroson áthajtás vagy akár - átlagtempó mérésével - a gyorshajtás dokumentálására is alkalmasak lennének, arra nem kívánja használni őket a BKK. Az ugyanakkor nem titok, hogy a behajtási díj - elsőként teherautók számára, de egyszer talán a már régóta citált és állítólag elkerülhetetlen fővárosi dugódíj - beszedésének alapjául is szolgálhatnak. Addig tehát a fővárosban autózok akár szerethetik is majd az új kamerákat, utána viszont aligha lesz autós, aki mosolyogva néz majd rájuk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?