Repül a nehéz kamionkerék, ki tudja hol áll meg?

Videó: elszabadult egy teherautó kereke Győr közelében

Nem malomkő volt, nem is Toldi dobta, és szerencsére vitéz helyett "csak" egy másik teherautót talált el az M85-M1 csomópontban elszabadult kerék, ami egy cseh rendszámos teherautóról indult útnak. A Magyar Közút kamerája az egészet rögzítette, mutatjuk!

2021. július 13-án kedden, a délutáni órákban egy cseh rendszámos teherautó érkezett az M85-M1 csomópont egyik körforgalmához. Bár a jármű szabályosan és időben megállt, mindkét bal hátsó kereke külön folytatta az útját. Az eset nagyon szerencsésnek mondható, egy teherautókerék súlya ugyanis 60-100 kg közt mozog, és bár a belső kerék alig pár méterre gurult csak el, a külső elég messzire jutott Ha az elszabadult kerék egy személyautót, motorost, vagy gyalogost talál el a másik kamion hátulja helyett, akkor szinte garantált a súlyos sérülés. A cseh rendszámú jármű sofőrje az eset után begyűjtötte az elkóborolt kerekeket, majd nagyjából fél óra alatt mozgásképessé tette a teherautót és elhagyta a körforgalmat.
Hirdetés
Felmerülhet a kérdés, hogy miként történhet ilyesmi, hiszen egy ilyen duplakereket 10 kerékcsavar is tart. Nem kell, hogy az összes kerékcsavar lelazuljon, elég, ha néhány elkezd engedni. Ekkor ugyanis a két kerék rezonanciája következtében a fennmaradó csavarok túlterhelődhetnek, és leszakadhatnak a csavarfejek.

Sajnos ez előbb is megtörténhet, minthogy a sofőr érezhetné a problémát, éppen ezért az ilyesmi általában meglepetésként érkezik.

Ezért sok busz és teherautó kerékcsavarjain színes, egymás felé néző nyilakat láthatunk, amelyek ennek a problémának a megelőzésére szolgálnak. Ha ugyanis a csavar lazul, akkor a nyíl is fordul vele, így könnyen észrevehető és korrigálható a hiba, még mielőtt bekövetkezne a baj. Az esetről a felvételt a Magyar Közút hivatalos Instagram oldalán tette közzé, alább megtekinthető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?