Repül a nehéz kamionkerék, ki tudja hol áll meg?

Videó: elszabadult egy teherautó kereke Győr közelében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem malomkő volt, nem is Toldi dobta, és szerencsére vitéz helyett "csak" egy másik teherautót talált el az M85-M1 csomópontban elszabadult kerék, ami egy cseh rendszámos teherautóról indult útnak. A Magyar Közút kamerája az egészet rögzítette, mutatjuk!

2021. július 13-án kedden, a délutáni órákban egy cseh rendszámos teherautó érkezett az M85-M1 csomópont egyik körforgalmához. Bár a jármű szabályosan és időben megállt, mindkét bal hátsó kereke külön folytatta az útját. Az eset nagyon szerencsésnek mondható, egy teherautókerék súlya ugyanis 60-100 kg közt mozog, és bár a belső kerék alig pár méterre gurult csak el, a külső elég messzire jutott Ha az elszabadult kerék egy személyautót, motorost, vagy gyalogost talál el a másik kamion hátulja helyett, akkor szinte garantált a súlyos sérülés. A cseh rendszámú jármű sofőrje az eset után begyűjtötte az elkóborolt kerekeket, majd nagyjából fél óra alatt mozgásképessé tette a teherautót és elhagyta a körforgalmat.
Hirdetés
Felmerülhet a kérdés, hogy miként történhet ilyesmi, hiszen egy ilyen duplakereket 10 kerékcsavar is tart. Nem kell, hogy az összes kerékcsavar lelazuljon, elég, ha néhány elkezd engedni. Ekkor ugyanis a két kerék rezonanciája következtében a fennmaradó csavarok túlterhelődhetnek, és leszakadhatnak a csavarfejek.

Sajnos ez előbb is megtörténhet, minthogy a sofőr érezhetné a problémát, éppen ezért az ilyesmi általában meglepetésként érkezik.

Ezért sok busz és teherautó kerékcsavarjain színes, egymás felé néző nyilakat láthatunk, amelyek ennek a problémának a megelőzésére szolgálnak. Ha ugyanis a csavar lazul, akkor a nyíl is fordul vele, így könnyen észrevehető és korrigálható a hiba, még mielőtt bekövetkezne a baj. Az esetről a felvételt a Magyar Közút hivatalos Instagram oldalán tette közzé, alább megtekinthető.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?